Puistjes, acne en jouw beleving

Gepubliceerd op 24 juni 2019 om 15:06

Minder last van puistjes

 

Onlangs belde de moeder van Rick (niet zijn echte naam) en vertelde dat Rick veel problemen heeft met zijn puistjes. Ik vind het eigenlijk wel meevallen hoor maar hij heeft het gevoel dat zijn puisten een doorsnede van wel 2 centimeter hebben. Minimaal.
En dat je ze al vanaf 30 meter afstand kunt zien.

Rick denkt dat iedereen hem heel lelijk vindt. Hij heeft ook weleens gehoord dat zij hem puistenkop noemen. Afschuwelijk vind hij dat. Hij staat met de gedachte aan zijn puistjes op en gaat ermee naar bed. Zijn haren doet hij vaak maar een beetje op het gevoel want hij kijkt liever niet in de spiegel.

Niet goed voor zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen dus.
En ja, dan zeggen ze tegen hem dat het gewoon bij je leeftijd hoort. Iedereen heeft weleens een puistje, maak er geen drama van.

Makkelijk praten.

Toch kan het wel makkelijker worden voor Rick. Dat heb ik ook aan zijn moeder uitgelegd.

Wat Helpt niet?

Vertellen dat hij een helpende gedachte moet verzinnen. Bijvoorbeeld dat het allemaal niet zo erg is en dat de binnenkant veel belangrijker is dan de buitenkant. En dat hij er zich gewoon niets van aan moet trekken en het moet accepteren en dat het vanzelf weer over gaat helpt ook niet.

Want Rick voelt zich er echt vervelend door en die vervelende opmerkingen over puistjes gaan altijd maar door zijn hoofd.


Wat helpt Rick wel bij zijn puistjesprobleem?

Dat hij puistjes heeft is een feit. Daar kan je niet veel aan veranderen. Maar Rick kan wél zijn beleving van het puistenprobleem veranderen.

Het is namelijk zo dat wat jij aan jouw brein vertelt, jouw brein dat voor waarheid aanneemt. Dus als jij steeds signalen geeft dat jij een lelijke puistenkop bent en dat daardoor niemand naast jou wil zitten en dat jij door die stomme puisten nooit een vriendin zult krijgen, nemen jouw hersenen dat voor waar aan.

Waar jij veel mee bezig bent, daar gaan jouw hersenen zich dus op focussen. En nieuwe informatie wordt in jouw brein altijd gekoppeld aan wat er al over dat onderwerp is opgeslagen. Alles wat met puistjes te maken heeft staat bij Rick heel groot en negatief opgeslagen. Dus elk nieuw puistje wat gesignaleerd wordt, krijgt daarom enorm veel negatieve aandacht van zijn brein.

Het wordt eigenlijk een obsessie.

Rick kan dit zelf veranderen.

 

HOE dan?

Rick kan zijn brein andere informatie geven over puistjes. Neutrale reële informatie, want echt positief zijn puistje natuurlijk niet te maken.
Als hij bijvoorbeeld het beeld (wat niet klopt) dat zijn puisten minimaal 2 centimeter doorsnede hebben verandert en ook de nare gevoelens, geluiden (dat stemmetje puistenkop) en gedachten die daarbij horen neutraal maakt, gaat het Rick wel lukken om zijn brein andere seintjes te geven.

Dan raakt zijn brein minder gefocust op die puistjes. En zo doorbreek je dus dat negatieve deprimerende cirkeltje.

Heb jij dat ook? Dat jij ergens zo op gefocust bent dat het bijna een obsessie voor jou wordt?

En wil jij er vanaf?

Onderneem dan nu actie, maak geheel vrijblijvend een afspraak zodat niet jouw hele leven er door beïnvloed wordt.
Ik help jou graag!



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.