Waarom positief denken niet helpt en ontdek de kracht van ‘negatief denken’.

Gepubliceerd op 21 november 2022 om 09:13

Positief denken werkt niet…

Positief denken werkt niet, hoe kun je dat nu zeggen…

Meestal hoor je het omgekeerde; stop met negatief denken en maak het positief. Het is toch ook juist belangrijk om positief te denken en niet in je negativiteit te blijven hangen? “Denk maar aan iets leuks” zeggen we vaak.

Tja, het lijkt zo logisch hé, richt je op het positieve en geef het negatieve geen aandacht. Er wordt altijd gezegd; wat je aandacht geeft groeit. Dus als je geen aandacht meer aan de negatieve dingen geeft, ‘bestaan’ ze eigenlijk niet meer.

En toch is het allemaal niet zo simpel. Veel mensen hebben in hun kindertijd al aangeleerd om positief te denken. Dit is voor hun gevoel de enige manier om met nare, negatieve dingen om te gaan. Maar als je vaak denkt dat je iets negatiefs gelijk moet omdenken in iets positiefs en dat je bepaalde zaken niet onder ogen wilt zien, sla je eigenlijk een hele belangrijke stap over. Het geforceerde positieve denken is een enorme bron van stress voor je brein en lichaam.

Hoe meer je negatieve gedachten en gevoelens probeert weg te denken
hoe harder ze terugkomen

Negatieve dingen zijn er gewoon, of we het leuk vinden of niet. Als je geen aandacht aan de negatieve dingen in je leven of in je lichaam geeft   -denk aan frustraties of boosheid over bepaalde dingen, ruzies, onbegrip, angsten maar ook (onverklaarbare) pijnklachten, verdriet, somberheid enz.-   en het maar snel weer op een ‘positieve’ manier omdenkt zodat je door kunt gaan, onderdruk je die negatieve emoties.

Negatieve emoties en gebeurtenissen horen bij het leven.
Als je hier niet bij stilstaat, maar het juist onderdrukt, sla je die negativiteit onbewust in je lichaam op.
Op een gegeven moment accepteert je lichaam dit niet meer en geeft je lichaam aan dat er een grens is bereikt;
je krijgt klachten.

Wat is negatief denken?

De term negatief denken, komt uit het boek ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van Gabor Maté. Negatief denken is geen pessimistisch denken of doemdenken. En ook niet blijven hangen in de situatie. Eigenlijk is negatief denken heel realistisch. Het is de bereidheid om te durven kijken naar wat er niet goed gaat en de negatieve dingen op dit moment in je leven.

  • Wat is er niet in balans?
  • Wanneer voel ik mij somber of verdrietig?
  • In welke situaties reageer ik zo boos ?
  • Waarom maak ik mij zo druk over…..
  • Wat triggert mij zo in deze situatie?
  • Wanneer heb ik pijnklachten? (Wordt het in bepaalde situaties of bij bepaalde personen erger? Dit willen we vaak niet gezegd hebben maar kijk er eens serieus naar, het kan je veel opleveren.)

Het betekent niet dat je dus de hele dag moet gaan zitten klagen. Maar het is wel heel belangrijk om de druk los te laten om maar altijd positief te moeten denken en optimistisch te zijn.


Als je hier bewust naar kijkt, en dat is niet altijd makkelijk, zie je wél de realiteit onder ogen. Je stopt de werkelijkheid niet weg door maar snel iets ‘positiefs’ te denken maar je staat bewust bij de situatie stil. Er zijn dingen in het leven die echt moeilijk zijn en je verdriet geven of eigenlijk niet wilt voelen, het komt veel te dichtbij. Maar die dingen zijn er wél, of je het nu leuk vindt of niet. Je hoeft niet alles ‘op te leuken’.

 

Overigens is het ook nog zo dat als je de negatieve dingen realistisch bekijkt of er met iemand over spreekt, er vaak nog wel iets te veranderen of te verbeteren is. En als er niets in jouw situatie te veranderen is, kan je wel anders naar de dingen kijken en er anders mee leren omgaan. Dat maakt ook nog eens dat je energie niet weglekt naar al dat negatieve gedoe. Dat is vaak al de 1ste winst 😉

Denk veilige gedachten zodat je weer kunt ontspannen

Veilige gedachten zijn realistisch en niet perse positief of ‘leuk’. Het leven ís ook niet altijd leuk. Als je dat kunt accepteren, voelt dat al heel anders dan dat je alles maar positief moet denken.

Het mooie van veilige gedachten is ook nog dat het je stress systeem geruststelt waardoor je weer kunt ontspannen. Vaak denken we dat dingen ons overkomen en we er geen invloed op hebben maar dat is niet zo. Door het bedenken van veilige gedachten krijg je invloed op hoe jij je voelt. Veilige gedachten zijn bijvoorbeeld:

  • Ik vind dit moeilijk maar ik heb het vaker gedaan en toen ging het eigenlijk best wel goed
  • Ik vind dit moeilijk, dat mag ook want het ís ook moeilijk
  • Ik vind dit spannend maar als het niet lukt, dan overleef ik het wel
  • Ik kan dit wel aan
  • Ik vind dit eng maar mijn lichaam kan dit aan
  • Ik wil dit niet, ik ga kijken wat ik wél wil, en ook kán doen
  • Ik voel me rot en alleen, ik ga kijken wat ik nu nodig heb om mij veiliger en beter te voelen
  • Ik voel me hier rot bij, ik zorg nu voor mijzelf. Ik hoef hier geen uitleg of verantwoording bij te geven; het is zoals het is

Veilige gedachten werken ook preventief tegen een burn-out

Dit behandel ik ook uitgebreid in module 3 van de online training.
Buig dus niet meer alle situaties en gedachten gelijk om naar iets positiefs, dat werkt uiteindelijk op de lange termijn tegen je. Denk eerst ‘realistisch negatief’  geef het de ruimte en bedenk dan veilige gedachten. Je zult merken dat er heel veel dingen kunnen veranderen.

 

Als je hier meer over wilt weten neem dan even contact met mij op en dan kijken we samen naar wat alleen al het bedenken van veilige gedachten jou kan opleveren. En verder is er nog zoveel mogelijk; ik heb een hele volle ‘gereedschapskist’ waarmee ik je kan helpen zodat het leven wat lichter en luchtiger voor je wordt. 😊

Dit moet eigenlijk iedereen weten, lees dit ook nog even;

Je kan de video binnen enkele minuten na het opvragen bekijken op het moment dat het jou uitkomt. 

De video geeft je nieuwe inzichten waardoor jij jezelf beter begrijpt.

Dit moet eigenlijk iedereen weten; je kunt na het bekijken gelijk een begin maken om weer rust in je hoofd en leven te krijgen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.