Zo krijg je snel rust in stressvolle situaties.

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 18:41

Zucht je vaak? dan ben je zinvol bezig.....

Zit niet zo te zuchten; wordt dat weleens tegen je gezegd? En hoe voelt dat, lucht dat op? Geeft het je een gevoel van ruimte? Als je in stressvolle situaties diep zucht ben je eigenlijk heel goed bezig.


Volgens Standford neurowetenschapper Andrew Huberman is de ‘fysiologische zucht’ de beste manier om stress tijdens een stressvolle gebeurtenis te verminderen. Door op deze manier een paar keer te zuchten kun je direct in het moment al kalmer worden zonder dat de oorzaak van de stress al is weggehaald.

Gebruik de ‘fysiologische zucht’

Dit is de meeste effectieve manier om een fysiologische zucht te doen:

  • Adem flink in door je neus, gedurende ongeveer 1 seconde
  • Adem direct erna een tweede keer door je neus in, gedurende een halve seconde
  • Blaas/zucht gedurende 3 tot 4 seconden de lucht in je longen uit door je mond

Mocht je het lastig vinden om door je neus of door je mond te ademen, doe dan gewoon wat voor jou het makkelijkste is om te doen.

De tweede inademing is erg belangrijk; je longen zijn niet zomaar twee grote zakken lucht. Ze bestaan uit miljoenen kleine zakjes, die als je ze zou neerleggen zo groot zijn als een tennisbaan. 

Huberman legt uit: “Je hebt kleine luchtzakjes in je longen (alveoli), die het volume van de lucht die je kunt innemen vergroten. Die zakjes imploderen na verloop van tijd, als gevolg daarvan daalt het zuurstofgehalte en stijgt het kooldioxidegehalte in de bloedbaan en het lichaam.  Dat is een groot deel van het signaal van de stressrespons.
Door de tweede inademing bij de fysiologische zucht ‘knallen’ de luchtzakjes open, waardoor er meer zuurstof binnenkomt en meer kooldioxide in de lange uitgeademde zucht kan worden afgevoerd.”

Zuchten werkt krachtig en kalmerend

Dus voel je je gestrest, angstig of gespannen, experimenteer er dan mee; één, twee, hooguit drie fysiologische zuchten, en voel het verschil.

Zo heb je weer een handige tool om meer invloed te krijgen op stressvolle situaties. Een andere, ook heel belangrijke tool, is het ordenen van de informatie in je hoofd. Je kunt er hier alles over lezen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.