Lichamelijke klachten en stress.

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 17:15

Krijg je lichamelijke klachten door stress? Of krijg je stress door lichamelijke klachten?

Krijg je door lichamelijke klachten stress, of krijg je door stress lichamelijke klachten? Dit is net zo'n vraag als ‘wat was er eerder, de kip of het ei’?

Toch is de vraag wat er het eerst was, de lichamelijke klachten of de stress, heel goed te beantwoorden.


Ik heb er inmiddels een aantal studiedagen van het ‘6 domeinen model’ opzitten. Het is super interessant om uit te pluizen wat er gebeurt als het zelfherstellend vermogen van je lichaam niet goed werkt.

 

Je kunt namelijk stress of burnoutklachten hebben en al jaren bezig zijn om weer rust in je hoofd en leven te krijgen. Je probeert op allerlei manieren te  ontspannen, je leest zelfhulpboekjes of hebt gesprekken met een coach of psycholoog. En dit alles helpt je iedere keer wel wat verder, maar het is niet opgelost.

Is de oorzaak van jouw burnout stress?

Het kan maar zo zijn dat jouw stressgevoeligheid een lichamelijke oorzaak heeft. Daar heb ik in de lessen mooie voorbeelden van gezien; ‘Rick’ had al 17 jaar klachten en deed er alles aan om dit op te lossen. Hij kon moeilijk slapen, was heel moe, piekerde veel en was vaak somber, hij had last van een druk op de borst, kortademigheid en PHPD = pijntje hier, pijntje daar.

Als je deze klachten zo bekijkt, dan denk je al snel aan stress/burnoutklachten. Maar wat denk je? Nadat het helemaal uitgezocht was, bleek de oorzaak van Rick’s problemen in het domein ademhaling te liggen. Dit domein was niet in balans. Bepaalde processen in zijn lichaam werden niet goed uitgevoerd en dat werkte weer door op de andere domeinen. Het gevolg was een opeenstapeling van de klachten die ik net beschreef.

6 domeinen; stress, slaap, voeding, ademhaling, bewegen en immuunsysteem

Klachten uit de 6 verschillende domeinen stress, slaap, voeding, ademhaling, bewegen en immuunsysteem worden vaak één voor één en los van elkaar aangepakt. We vinden dit logisch maar er wordt niet naar het héle plaatje gekeken.

De oorzaak van Rick’s problemen, lag dus in het domein ademhaling. Doordat dit niet in balans was kwamen er meer klachten bij. Het gevolg was dat de domeinen immuunsysteem, stress en slaap ook uit balans waren.

Ik heb de afgelopen tijd al veel nieuwe inzichten opgedaan en wat is het mooi als je zoveel puzzelstukjes op de juiste plek ziet vallen. Als je de 6 domeinen stress, slaap, voeding, ademhaling, bewegen en immuunsysteem weer in balans brengt, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Dit is ook bij Rick gebeurd, 
nu behoren zijn fysieke en mentale klachten tot verleden tijd

Ik ben super enthousiast dat ik deze mooie methode binnenkort kan inzetten, naast hetgeen ik al doe. Het wordt een complete aanpak waarbij alle puzzelstukjes zorgvuldig op de juiste plek komen te liggen en de aanpak krijgen die ze nodig hebben.

Veel van mijn cliënten hebben naast hun volle hoofd, angst/paniekklachten of trauma, ook stress en burnout gerelateerde klachten zoals slaapproblemen, futloosheid en een laag energieniveau.
Verder komen ook klachten als chronische pijn, hartbonzen, duizeligheid, kortademigheid, overmatig zweten en rug/bekkenklachten veel voor, evenals huidklachten en niet kunnen afvallen.
Sommige mensen hebben ook een diagnose als Fibromyalgie en Prikkelbaar Darm Syndroom gekregen.

Een complete aanpak voor mentale en fysieke problemen

Als het zelfherstellend vermogen van het lichaam is verstoord, veroorzaakt dit mentale én fysieke klachten. Als de balans weer is hersteld, verdwijnen bovenstaande klachten grotendeels of helemaal. Dat heb ik zelf ervaren.
Daardoor zie ik zo veel mogelijkheden voor veel van mijn cliënten en kan ik ze nóg meer bieden.😊

Er volgen voor mij nog een aantal studiedagen. Als alles volgens plan verloopt, ben ik eind oktober klaar. Ik heb ontzettend veel zin om ermee aan de slag te gaan, dat zal je ondertussen wel duidelijk zijn.😉

Wil jij ook meer rust en energie? Stuur mij een berichtje, dan kijken we samen hoe.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.