Zelfvertrouwen.

Gepubliceerd op 12 december 2018 om 17:08


Jij hebt WEL zelfvertrouwen.


Jij hebt wél zelfvertrouwen.

Als mensen dat tegen mij zeggen, of als ze zeggen dat ik zo zeker ben van mijn zaak moet ik altijd een beetje glimlachen. Ik heb mijzelf namelijk jarenlang heel onzeker gevoeld over van alles en nog wat.
Tegenwoordig heb ik er niet zoveel last meer van. 
Ik doe nu dingen die ik eerder nooit gedurfd zou hebben.
( zoals bijvoorbeeld deze blog schrijven)

Je af en toe onzeker voelen is heel gewoon.
Niemand is altijd 100 %  zeker van zichzelf.

Vervelend wordt het als je zo onzeker bent, dat je er iedere dag last van hebt.

Waar komt onzekerheid vandaan?

Onzekerheid heeft vaak te maken met angst.

Angst om niet goed genoeg te zijn voor jouw ouders of partner
Angst om te kort te schieten richting jouw kinderen
Angst om er niet mooi of leuk uit te zien
Angst om verkeerde keuzes te maken
Angst om je werk niet goed te doen
Angst om vreemd gevonden te worden

Want ja, je vindt jezelf al een vreemde, dus dat vindt iedereen. (denk je) 
Of je twijfelt over wie je bent.

Al deze angsten komen vaak voort uit negatieve ervaringen in je jeugd. De kans is groot dat je niet de bevestiging, erkenning, waardering of aandacht gekregen hebt die jij nodig had. Of jij kreeg altijd kleine seintjes dat jij het niet goed deed, of niet welkom was. Of dat ze jou achter je rug om uitlachten.
En het kan zo maar zijn dat in onze ogen, hele 'kleine' dingen, ervoor zorgen dat jij je jarenlang onzeker voelt.

Vaak beseffen mensen niet dat juist in die 'kleine' dingen de mogelijkheid voor grote veranderingen liggen. 'Kleine' dingen zorgen er vaak voor dat iemand getriggerd wordt.
Zo heb ik onlangs nog iemand gecoacht in verband met een moeilijke gebeurtenis in haar jeugd. Het belangrijkste detail in  die situatie was een vaatdoekje.......

Zij heeft denkbeeldig dat vaatdoekje veranderd in iets anders. En het geluid, het gevoel en de gedachte neutraal gemaakt.
Haar beleving van deze gebeurtenis is niet meer negatief voor haar. De feiten blijven natuurlijk onveranderd; een vaatdoekje is een vaatdoekje maar zij krijgt bij het zien daarvan geen nare herinneringen meer. 

Inhoudelijk weet ik niets over de situatie die deze cliënt heeft aangepakt. Maar het feit dat deze mevrouw opgelucht en met meer zelfvertrouwen de deur uitgaat, is ook weer een positieve ervaring voor mij. Dat geeft mij weer zelfvertrouwen en zo is het cirkeltje weer rond. 

Wil jij ook aan de slag met je angst en onzekerheid of heb je andere vragen? Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik help je graag!

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.