Gaat papa dood?

Gepubliceerd op 7 november 2019 om 11:36

Papa gaat dood

Aangrijpend, Julia (niet haar echte naam) een 10 jarig meisje,
draagt een grote angst bij haar.
Papa gaat dood.

Daar is ze in gedachten altijd mee bezig.
Haar vader is niet ernstig ziek. Nooit geweest ook.
Maar toch weet zij bijna zeker dat het wel gaat gebeuren. Waarom is Julia daar zo bang voor?

Toen Rik, de vader van Julia, 9 jaar was, is zijn vader plotseling overleden.

Hij ging ’s ochtends naar zijn werk en heeft daar een hartstilstand gekregen. En hij is nooit meer thuis gekomen.

Het is niet te bevatten hoe erg dit voor Rik was. Tenzij je het zelf hebt meegemaakt.

“Typische kindervragen”

Rik praat er niet zoveel over met zijn kinderen. Maar kinderen zijn soms erg nieuwsgierig en willen alles weten. Wie deed de deur op slot toen opa niet meer thuis kwam? En mag je dan nog wel spelen? En eet je dan wel taart als je jarig bent? En zijn er dan slingers?

Julia is er heel veel mee bezig. Ze is nu al een jaar ouder dan dat papa was toen zijn vader stierf. Ze is zo bang dat papa ook een hartstilstand krijgt en niet meer thuiskomt. Ze praat er niet over, want dat vindt ze zielig voor papa.

 

Julia moet papa goed in de gaten houden

Julia is heel alert; Hoest papa? Of is hij soms kortademig? En sport hij wel? Ze houdt hem goed in de gaten.

Grote zorgen als je 10 jaar bent.

En dan de gedachte dat hij niet meer thuiskomt. Elke keer als papa weg gaat heeft ze het idee dat ze hem voor het laatst ziet. Ze wordt er wanhopig van en gaat papa helemaal claimen. Papa mag ’s avonds niet weg van Julia. Eigenlijk mag hij gewoon helemaal niet meer weg. En Julia zelf ook niet want ze moet papa in de gaten houden.

 

Als papa ’s avonds toch weg moet kan Julia niet slapen en ligt ze met buikpijn in haar bed te wachten totdat hij eindelijk thuis is. Ze ziet het helemaal voor zich hoe dat zal zijn als papa er niet meer is. En ze krijgt er dan een heel misselijk gevoel bij. En het nare geluid van huilende mensen. En ze bedenkt er van alles bij; het wordt maar erger en erger.

 

De volgende ochtend is zij dan nog steeds heel misselijk en niet uitgeslapen. Het gevolg is dat zij dan een heel kort lontje heeft en de laatste tijd is er veel "gedoe" en irritatie rondom Julia.  Ze reageert heftig en is erg brutaal. En ze wil nergens zonder papa naar toe.

Totdat

Ja, totdat Julia het een keer tegen mama uitschreeuwt dat ze bang is dat papa nooit meer thuiskomt. Dat ze bang is dat papa dood gaat. En dan wordt duidelijk waarom Julia zo “raar” doet de laatste tijd.

Het is pure angst.

En ja, je kunt soms angsten bij je dragen die door jouw inbeelding soms op de werkelijkheid lijken. In haar gedachten heeft Julia papa al heel vaak 'begraven'. Ze 'weet' precies hoe dat zal gaan……Maar dat durft ze niet uit te spreken

Angst, wat is dat eigenlijk?

Julia is met haar vader bij mij geweest. Ik heb haar eerst uitgelegd hoe het werkt in haar hoofd. En dat als zij piekert, eigenlijk de negatieve kant op fantaseert. En dat dan al die nare plaatjes en gevoelens steeds naarder worden. Maar dat je ook de 'andere kant' op kunt denken, de positieve.


Hoe doe je dat dan,  je angst onder controle houden?

“Maar hoe moet dat dan”, roept Julia uit. “Ik probeer het wel maar het lukt gewoon niet”.
Dat ga ik jou leren, vertel ik haar.

Ik heb Julia geleerd hoe zij de nare plaatjes, gevoelens, geluiden en gedachten in haar hoofd, die niet klopten, kan veranderen. Ik stelde haar vragen en zij ging daar mee aan de slag. En ze hoefde niet te vertellen hoe naar al die plaatjes waren. Dat vond ze fijn en papa ook. Want voor hem was dit ook confronterend....

En nu?

De feiten blijven onveranderd. Papa gaat net als alle mensen een keer sterven. Dat is de realiteit. Maar HOE dat zal gaan, dat weet Julia niet. En ze weet ook niet wanneer. Misschien wordt papa wel 97 jaar…..

Doordat Julia’s beleving nu anders is en zij niet meer gefocust is op al die nare plaatjes rondom papa, raakt het haar niet meer. En kan ze er nu op een “gewone manier” mee leven. Een grote bron van stress is “opgeruimd”.

Wat lucht dat op.

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen? Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik help je graag!

 

Wil jij praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt?
Download dan hier het gratis e-book.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.