Ik stond daar en BLEEF STAAN

Gepubliceerd op 6 januari 2020 om 09:58

Leer ook  beter 'NEE' te zeggen

Elise (niet haar echte naam) 33 jaar werd in haar jeugd niet echt gezien. Zij kreeg op tijd haar “natje en haar droogje” maar verder werd zij min of meer gedoogd. Niet bewust maar zo was  het nu eenmaal.

Niet 'gezien en gehoord'.  Als dat de situatie is komen de problemen meestal vanzelf. Doordat er constant over je grenzen heen wordt gegaan, stapelen de frustraties zich als het ware op. Soms komt dat al in de kindertijd naar voren maar heel vaak ook pas op volwassen leeftijd.

Dit gebeurde ook bij Elise. Zij is een ontzettend lieve en betrokken vrouw maar liet constant over zich heen lopen. 

Waarom ben ik zo onzeker?

In haar relatie en haar gezin ging zij over haar grenzen heen en ook op haar werk en in haar sociale contacten. Ze kon geen nee zeggen en voelde zich bijna nooit op haar gemak. Eigenlijk was zij het liefst onzichtbaar. En dat ging haar opbreken. Elise was erg gespannen en snel geïrriteerd. Ze sliep slecht en kreeg ook allerlei 'vage' lichamelijke klachten.

Ik heb Elise mogen coachen. Zij had geen duidelijke hulpvraag, het was echt even zoeken naar de oorzaak van haar problemen.  Elise heeft inzicht gekregen hoe het 'werkt' in haar hoofd en als je dat begrijpt scheelt dat veel frustratie en energie. We zijn ook met haar kernwaarden aan de slag gegaan en daardoor begrijpt ze nu ook waarom ze soms op een 'bepaalde manier' reageert.

Daarna is Elise ZELF aan de slag gegaan. Ik stelde alleen maar open vragen en over de gebeurtenissen hoefde zij niets te vertellen. Feiten blijven onveranderd, haar jeugd kan zij niet veranderen.  Maar zij heeft zelf heel veel negatieve informatie, (haar beleving) neutraal gemaakt. En daardoor raakt het haar niet meer.

Ik heb mijn plek ingenomen

Hoe mooi is het dan als je later terug hoort;
Ik was in X. , ik heb daar (onbewust) mijn plek ingenomen, heb mij niet laten 'wegjagen' maar ik ben BLIJVEN STAAN.

Het leven is voor Elise 'luchtiger' geworden, zij heeft ook echt het gevoel dat zij makkelijker ademhaalt. Ze is ontspannen, en haar lichamelijke klachten zijn grotendeels verdwenen. Het leven kost Elise veel minder energie, en ze kan ook weer echt genieten.

Wil jij ook beter 'NEE' kunnen zeggen?
Stuur mij even een geheel vrijblijvend berichtje en dan kijk ik samen met jou wat ik voor je kan betekenen.
Je zult verrast zijn over de vele mogelijkheden waarmee ik je kan helpen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.