13 oorzaken van een vol, druk en chaotisch hoofd

Gepubliceerd op 13 januari 2020 om 12:10

Mijn hoofd zit vol.....  13 oorzaken van een vol hoofd

Een vol hoofd. Je hebt het gevoel dat je soms helemaal “gek” wordt van jezelf. Je gedachten gaan maar door en door,
je piekert veel en slaapt slecht. Je hoofd voelt zo vol dat er voor je gevoel niets meer bij kan.

In dit blog kijken we naar 13 oorzaken van een vol, druk en chaotisch hoofd. Zo op het eerste gezicht hele verschillende oorzaken maar uiteindelijk hebben ze allemaal met jouw manier van informatie verwerken en opslaan te maken.
Als jouw huidige manier van informatie verwerken en opslaan niet goed voor je werkt, kun je heel gemakkelijk leren om dat op een  manier te doen die wel werkt voor je.

En wat vind je van een 'UITKNOP' voor je piekergedachten. Even je hoofd op 'uit of pauze' zetten. Rust in je hoofd…… Die 'uitknop' kan je zelf in 60 minuten maken. 

Daar kom ik zo nog op terug, eerst kijken we naar een aantal oorzaken. De lijst is niet volledig dus voel je vrij om de lijst aan te vullen door een reactie onder deze blog te plaatsen.

  1) Je gedachten gaan met je op de loop

Ze blijven maar komen; Gedachten over je werk of school. Ze vliegen alle kanten op. De ene gedachte is nog niet weg, of de volgende gedachte staat voor de deur. Ze achtervolgen je en schreeuwen om aandacht als het je helemaal niet uitkomt, bijvoorbeeld als je lekker wilt gaan slapen.

En het zijn niet alleen piekergedachten of zorgen over jouw kinderen of ouders. Ook leuke gedachten of goede ideeën die je nog wilt uitvoeren. Gedachten misschien over jullie aanstaande huwelijk of over een verhuizing, verbouwing. Ze blijven constant door je hoofd spelen. Wanneer stopt die eindeloze gedachtestroom nu eens?
Je wordt er zo moe van.....

 2) Ingrijpende veranderingen in je leven

Het thuiswerken of online studeren, een andere baan of je baan verliezen, verhuizen, een andere school of studie, het aangaan van een relatie of het verbreken daarvan, gezinsuitbreiding, het overlijden van een dierbare, mantelzorg, financiële zorgen. Al die veranderingen kunnen er voor zorgen dat jouw hoofd helemaal vol zit.

Je hebt ook ontzettend veel (nieuwe) informatie te verwerken en andere of nieuwe verantwoording gekregen. Je leven staat op zijn kop en alles moet letterlijk een plek krijgen. Maar dat volle hoofd kost je nu zo veel energie waardoor je eigenlijk helemaal geen fut hebt voor deze dingen. Je bent het overzicht kwijt en er komt niets uit je vingers.

Fijn als je dan je hoofd even op 'uit of pauze' kunt zetten door de informatie op de plek te zetten waar jij het hebben wilt. Dat geeft gelijk rust en overzicht.

3) Je neemt te weinig rust

Na hard werken moet je 'hard uitrusten'. Veel mensen hebben moeite om rust en ontspanning te nemen. Dat wordt soms pas ingepland als je tijd (over) hebt, als je klaar bent of als je klachten krijgt....
Je luistert daardoor niet genoeg naar jouw eigen behoeften en je vindt het vaak belangrijker dat alles om je heen op rolletjes loopt. Je vergeet jezelf en jouw hoofd loopt helemaal vol met malende gedachten. En dat gaat maar door, 24/7.

4) Mantelzorg

Als je de zorg hebt voor iemand die van jou afhankelijk is kan dat een grote druk op je leggen. En zeker als de zorgvraag steeds groter wordt kan het je hele leven gaan beheersen. De vermoeidheid neemt toe. Maar ja, het moet gebeuren, het kan niet anders.

Het gevolg is dat jouw hoofd helemaal over loopt. Daardoor kan je niet meer goed nadenken.

En als er meerdere mensen (familieleden) bij betrokken zijn, die ook overbelast raken kunnen er gemakkelijk irritaties ontstaan. Frustraties stapelen maar op en je hebt totaal geen overzicht meer.
Er is een gezegde dat aangeeft dat 1 vader beter 10 kinderen kan grootbrengen dan dat 10 kinderen hun vader verzorgen.....


Hoe fijn is het als je dan je piekergedachten en zorgen even op 'uit' kunt zetten zodat je verder kunt gaan met hetgeen er echt toe doet. En die 'UITKNOP' kan jij zelf maken.

5) Je wordt overspoeld met informatie

Via Social Media, radio, TV en ga zo maar door. En de hoeveelheid informatie neemt steeds maar toe. Door de ontwikkelingen in de informatietechnologie kan je steeds makkelijker en sneller toegang tot deze informatie krijgen. We appen terwijl we tv kijken, versturen mailtjes tijdens vergaderingen en checken tussen alle bedrijven door ook nog even Facebook of Instagram. We gaan maar door.

En dat heeft invloed op ons brein. Veel mensen denken dat ze dit kunnen maar dat is een illusie. Ons brein is daar simpelweg niet toe in staat. We verliezen tijd en informatie bij dit switchen en het kost ons veel meer energie.

6) Negatieve emoties en gedachten 

Iedereen maakt fijne dingen mee in het leven maar je kunt ook voor moeilijke situaties komen te staan. Of dat jou iets ergs overkomt zoals een ernstige ziekte, een ongeval met blijvend letsel, overlijden van een dierbare, zinloos geweld, pesterijen, verkrachting of er word je onrecht aangedaan. Niets is meer vanzelfsprekend en je gedachten blijven maar in een cirkeltje ronddraaien. Je wordt overmand door angst, verdriet, boosheid, teleurstelling, depressie, minderwaardige of kritische gedachten over jezelf. Je bent er de hele dag mee bezig,  en het overheerst je helemaal. Je wordt er doodmoe van.

En ja, emoties moeten verwerkt worden, daar moet ook echt de tijd voor genomen worden. Maar hoe fijn zou het zijn als jij de gedachten in je volle drukke hoofd even op pauze kunt zetten zodat jij je kunt richten op wat er nu moet gebeuren. 

7) Je wilt te veel doen in te weinig tijd

Je wilt te veel doen en je loopt ook constant met zo’n gevoel van 'ik weet dat ik nog iets moet doen maar even niet wat'. Dat geeft veel onrust. Om alles goed te kunnen doen heb je tijd nodig. Je hebt niet te weinig tijd, 24 uur per dag net als ieder ander. Je hebt teveel dingen die je wilt doen of je aandacht vragen. Nog harder en sneller werken is de oplossing niet.
Je zult moeten kiezen wat echt belangrijk voor je is en prioriteiten stellen.

8) Je 'moet' zoveel van jezelf

Naast de dingen die je wilt doen 'moet' je ook nog van alles doen, van jezelf. Het huis moet op orde zijn, de was draait maar door en het eten moet op tijd op tafel,  je moet van jezelf ook twee keer in de week sporten. Verder moet je je moeder of schoonmoeder weer eens bellen. Daarnaast moet je de administratie nu echt eens gaan doen. Oh, en je hebt ook nog een stapel boeken en tijdschriften die je écht eens moet gaan lezen. 

Maar omdat je hoofd zo vol zit met alle dingen die je nog moet doen, vergeet je de helft. Bijvoorbeeld om je afspraken in je agenda te zetten. En afspraken vergeten is weer een frustratie. En als dan om 9 uur 's avonds je zoon of dochter vraagt om de toets te overhoren, staat je hoofd daar helemaal niet naar. Je snauwt tegen je tiener, want je wilt nu écht even rust. Jouw tiener begrijpt er niets van dat je zo reageert, - hij vraagt alleen maar of je hem even wilt overhoren-  en druipt af naar zijn kamer. 

En jij? Je voelt je schuldig en je weet nu al dat je zo in bed weer uren ligt te piekeren. Je wordt er doodmoe van.

9) Je kunt geen nee zeggen

Je vindt het ontzettend moeilijk om nee te zeggen. Je bent bang dat de ander boos wordt en daardoor houd je te veel rekening met de ander en te weinig met jezelf. Het gevoel dat jij voor anderen moet zorgen overheerst. Of je bent bang dat de ander negatief over jou gaat denken. Hoe dan ook, je gaat over je eigen grenzen heen.
Het blijft maar door je hoofd gaan dat jij verantwoordelijk voor de ander bent en je komt niet tot rust. 

10) Je bent erg prikkelgevoelig

Het is alsof het 'filter' in de informatieverwerking ontbreekt. Alles komt even hard binnen, en er ontgaat je niets. Dat kan je soms even teveel worden.
Ben jij een HSP-er, dan voel je vaak ook nog de emoties en stemmingen van andere mensen haarfijn aan. Je leeft intensief, krijgt veel informatie tot in de kleinste details binnen en je hoofd loopt snel over.

11) Multitasken, Je brein trekt het niet

We denken dat we alles even goed doen als we multitasken, maar in de praktijk doen we alles maar half. Lopen en praten tegelijkertijd gaat nog wel goed, maar de concentratie in de auto wordt al minder als we rijden en bellen tegelijkertijd. Je hersens concentreren zich op één ding, de andere activiteiten worden slechter uitgevoerd. Je hersens blijven ‘zappen’ tussen de verschillende taken. Je wordt er onrustig en gestrest van en je hoofd loopt vol.

12) Je bent een beelddenker

Je 'denkt' in beelden, plaatjes en filmpjes. Zo’n plaatjeshoofd loopt snel over en dan wordt het een grote chaos; je hebt soms het gevoel dat die plaatjes en gedachten als een pingpongbal heen en weer door je hoofd stuiteren.  Het is fijn als je dan alle plaatjes een eigen plek kunt geven zodat er weer rust en overzicht in je hoofd ontstaat.

13) Chaos in je huis

Een vol chaotisch hoofd en chaos in je huis zijn vaak met elkaar verbonden. Teveel spullen of een rommelig huis zorgt ervoor dat je hersenen 'overbelast' zijn. Ze worden constant geprikkeld door alles wat je ziet en eraan herinnerd dat je moet gaan opruimen. En je hebt geen overzicht meer. Je hebt behoefte aan rust maar dat lukt in deze chaos niet. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.

Jouw informatieverwerking

Zoals je hebt gelezen zijn dit 13 heel verschillende oorzaken. En eigenlijk ook weer niet. Deze problemen hebben allemaal met jouw informatieverwerking te maken. Alle informatie van wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en denkt verwerk je onbewust en op jouw eigen manier. Niemand heeft je ooit verteld hoe je dat moet doen maar als jouw manier niet handig is, of niet goed voor je werkt, kunnen er dus problemen ontstaan.

Een vol en druk hoofd is een kenmerk van een niet goed werkende strategie. Al jouw piekergedachten, alles wat je nog 'moet' doen, jouw zorgen of angsten maar ook de leuke dingen die je nog wilt gaan doen, alles waar je constant mee bezig blijft, dat is allemaal informatie die niet op de juiste plek staat.

Maak je hoofd leeg

Je kunt alle informatie in jouw hoofd ordenen door het een eigen plek te geven. Er ontstaat dan gelijk een 'basisrust' in je hoofd waarvan je gelijk het verschil zult merken. Ik kan je leren om die 'uitknop' voor je piekergedachten te maken. Als deze 'uitknop' eenmaal is geïnstalleerd (deze mooie techniek dus aangeleerd) kun je de rest van je leven je hoofd even op 'uit' zetten wanneer jij dat wilt. Altijd en overal.

Nooit meer piekeren is natuurlijk een illusie; piekergedachten kunnen altijd weer terugkomen, er zijn tenslotte zoveel oorzaken voor piekeren. Maar als je ervaart dat je wel degelijk invloed op het piekeren kunt hebben door het bedienen van de UITKNOP, maakt dat een groot verschil. Een UITKNOP voor je piekergedachten is echt de basis voor rust en overzicht in je hoofd. En voor sommige mensen kan dit al voldoende zijn.

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen? Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik help je graag!

Nog even dit; krijg inzicht in hoe het werkt in jouw hoofd

Je kan de video binnen enkele minuten na het opvragen bekijken op het moment dat het jou uitkomt. De video geeft je nieuwe inzichten waardoor jij jezelf beter begrijpt. 

Dit moet eigenlijk iedereen weten want dan kan je gelijk een begin maken om weer rust in je hoofd en leven te krijgen.


Reactie plaatsen

Reacties

Judith Mellema
2 jaar geleden

Ik vraag het voor een vriendin maar ik zou ook wat minder willen piekeren

Martje
2 jaar geleden

Zodra ik op bed lig en mijn ogen sluit begint de onrust in mijn hoofd, mijn gedachten gaan alle kanten op en ik kan niet slapen

Ans Kersten
een jaar geleden

Smorgens onrustig en vol hoofd na ongeveer un uur word het minder

Marja Breda
een jaar geleden

Mijn hoofd staat nooit stil en denk veel in een doemscenario. Ben snel afgeleid. Kan me niet concentreren.
Enkele maanden geleden heb ik mijn medicatie tegen depressie afgebouwd, maar de doemscenario s beginnen weer.

Yolande de Vries
10 dagen geleden

Gaarne ontvang ik de video
Dank je wel
Groet Yolande