Hoe bied je steun aan iemand die het moeilijk heeft?

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 16:05

Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft?

“In het leven moet je het zelf doen, maar niet alleen”.

 

Dit citaat komt uit het boek “Verlieskunde” wat ik voor mijn studie (PTSS en zingeving) aan het lezen ben.  Op dit moment ben ik bezig met de behoeften van mensen die rouwen om een verlies. Dat verlies kan het overlijden van een dierbare of huisdier zijn maar ook verlies van je werk, gezondheid, een echtscheiding of relatiebreuk, het verlies van een veilige plek (verhuizen, uithuisplaatsing of moeten vluchten)

Denk niet; wat zou ik fijn vinden in deze situatie.

Steun uit de omgeving is ontzettend belangrijk. Zijn wij alert op signalen? Is er (ook na langere tijd) erkenning voor het verdriet van het verlies? 

Wij willen vaak wel helpen en dan redeneren we soms vanuit onszelf : 'wat zou ik fijn vinden'? En die steun bieden we aan en denken de ander ermee te helpen. Maar wat wij te bieden hebben, wat onze behoefte zou zijn, is dat wel hetgeen waar deze persoon behoefte aan heeft? Het is heel goed mogelijk dat hij/zij totaal iets anders nodig heeft dan wat wij verwachten.

Hoe kan je dan het beste steunen?

Het is belangrijk om regelmatig te vragen; waar heb je behoefte aan, wat heb je nodig? Maar ook; wat wil je niet of wat vind je vervelend? Evalueren na een afgesproken tijd is ook heel zinvol. Zo voorkom je dat er onbedoeld bepaalde verplichtingen of verwachtingen ontstaan.

Op deze manier weet je ook of je werkelijk de steun geeft waar de ander iets aan heeft. Het zou toch ontzettend jammer zijn als je zelf denkt de ander te steunen maar dat die ander door jouw 'steun' juist wordt gefrustreerd.

Voor de persoon die steun nodig heeft is dit heel fijn; Het is namelijk ontzettend moeilijk als je wordt 'geholpen' en er dingen gedaan en gezegd worden waar jij helemaal niets aan hebt. Dat maakt de situatie alleen maar moeilijker en het verdriet groter. En hij/zij voelt zichzelf ook nog verplicht om dankjewel te zeggen, bedanken voor steun waar je niets aan hebt.......

Ik ben benieuwd; hoe steun jij een ander en op welke manier word jijzelf graag geholpen?
Laat je het weten in een reactie onder dit bericht?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.