Maak jij je zorgen over het coronavirus?

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 11:17

De omikronvariant

Weer een nieuwe mutatie van het coronavirus, weer veel onzekerheid.
Word je hier somber of angstig van, of juist heel gestrest? En merk je dat dit je leven gaat beïnvloeden? Lees dan vooral verder en ontdek dat je zelf veel meer invloed hebt dan je nu denkt.

Je zorgen maken is 100 % stress voor je alarmsysteem

Ik maak eerst even onderscheid tussen veilig zijn én veilig voelen.

Herken je dit? Je gaat voor het eerst ergens naar toe. Je komt de ruimte binnen, kijkt wat rond en denkt: “waar zal ik gaan zitten, bij welke mensen voel ik mij goed, bij wie wil ik liever niet zitten, het is al best wel druk, is hier wel een goede plek voor mij?”

Dit gebeurt onbewust. Je autonome zenuwstelsel wat samen met je brein functioneert als het alarmsysteem, is hier aan het werk. Het heeft de taak om te signaleren of jij en je omgeving veilig of onveilig zijn en het wil je voor gevaar beschermen.

Je veilig voelen heeft te maken met de staat van je autonome zenuwstelsel. Het ervaart veiligheid of gevaar en dat hangt niet één op één samen met of er ook daadwerkelijk gevaar is.

In een nieuwe situatie voelen we ons soms wat onprettig maar onveilig klinkt een beetje overdreven in onze oren…..Maar ons alarmsysteem maakt echter geen onderscheid tussen onprettig en onveilig. En ook niet tussen prettig en veilig. Bij een onprettig gevoel, dat kan al een bezorgde gedachte over Omikron zijn, gaat je brein dus het signaal ‘gevaar’ geven.

Bij het signaal ‘gevaar’ produceert ons lichaam stofjes die wij vaak als onaangenaam ervaren, de stresshormonen. En dat ga je voelen in je lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een gejaagd en gestrest gevoel, je krijgt misschien buikpijn of hoofdpijn, je kunt sneller geïrriteerd of wat angstig zijn en boos worden om ‘niks’ en je hoofd kan snel overlopen. En uiteindelijk kan je je ook heel somber gaan voelen.

Het signaal ‘veilig’ gaat in ons lichaam gepaard met de productie van prettige stofjes oftewel gelukshormonen. En ook dat voel je in je lichaam; je gaat je gelijk wat beter voelen, er komt weer rust waardoor jij je kunt ontspannen.

Ons alarmsysteem kunnen we niet bewust aansturen, het reageert door ons onderbewustzijn. En in een ver verleden was gevaar levensbedreigend. Het alarmsysteem moest wel groot alarm slaan om te kunnen vechten of vluchten.

In onze tijd ervaart ons alarmsysteem andere zaken als gevaar; stress, piekeren, zorgen, angsten, het zijn allemaal zaken die je alarmsysteem op scherp zetten.

Dus als wij ons veel zorgen maken over het Coronavirus en alles wat daarbij komt kijken, activeren we constant en onbewust, ons alarmsysteem wat daardoor heel makkelijk in de overdrive kan gaan.

Het alarmsysteem wil je beschermen en doet eigenlijk te goed zijn best. 😉

En we weten allemaal wel wat stress met ons doet. Het is dus echt super belangrijk om hier verandering in aan te brengen.


Zo breng je het alarmsysteem tot rust

Het goede nieuws is dat je kunt leren om je alarmsysteem signalen van veiligheid te geven waardoor je het systeem afremt.
En als het systeem afremt komt er weer rust en kan je je weer ontspannen.

Zoals je misschien wel weet werk ik graag met knoppen, o.a. de uitknop voor je piekergedachten.


Ik kan je leren hoe je het alarmsysteem kunt afremmen zodat er weer rust komt. Eigenlijk maak je een denkbeeldige ‘schakelknop’ voor je alarmsysteem zodat je toch invloed krijgt op de werking van het systeem. In module 3 van de online training ga ik hier ook uitgebreid op in. Je leert de seintjes die je lichaam geeft herkennen en je ontdekt hoe je het alarmsysteem en pijnsysteem kunt beïnvloeden.

Krijg invloed op jouw alarmsysteem 

Je kunt dit leren in één op één gesprekken en in de laagdrempelige en betrouwbare online training ‘Rust in je hoofd en lichaam’
Tijdens het ontwikkelen van deze training heb ik er eigenlijk niet eens bewust bij stilgestaan hoe perfect deze training aansluit bij de problemen van deze onzekere tijden. De training is absoluut duidelijk en betrouwbaar. Mocht je toch ergens op vastlopen of als je gewoon behoefte hebben aan extra ondersteuning kan je ook gebruik maken van een gratis gesprek van 30 minuten via Skype, of telefonisch. En ook via e-mail of WhatsApp ben ik bereikbaar. Ik wil graag dat je het maximale uit de training haalt en op deze manier is de training net zo betrouwbaar als één op één  gesprekken.


Wil je hier meer over weten neem dan even contact met mij op of lees hier verder.

 

Wil jij 5 praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt.

Download hieronder mijn e-book

👇🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.