Rouw en de impact op je gezondheid

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 10:08

Rust in je hoofd en lichaam, en rouw…..

In de afgelopen decembermaand kreeg ik te maken met 2 plotselinge verliezen in de familiekring. Bij beiden mocht reanimatie helaas niet meer helpen.

Het was een hele grote schok en terwijl de één stil viel en in zichzelf gekeerd was, gebeurde bij een ander juist het tegenovergestelde. Bij weer een ander kwam er niets uit de vingers en een ander ging juist aan de slag om te verWERKEN. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en dat is goed.

In dit blog wil ik iets delen over rust in je hoofd en lichaam, en rouw. En dan heb ik het niet alleen over rouw bij overlijden. Het is belangrijk dat je weet dat je bij alle vormen van verlies, een rouwproces kunt doormaken.

Rouw is namelijk een emotionele reactie als gevolg van een verlies. Dus ook na een scheiding of verbroken relatie, het verliezen van je baan of gezondheid, dementie van een partner, een miskraam, dood van een (huis)dier, verhuizing, of verlies in welke vorm dan ook, kan je met rouw te maken krijgen. De laatst genoemde oorzaken van rouw worden vaak over het hoofd gezien.

Een verlieservaring kan je behoorlijk van je stuk brengen. Je worstelt met allerlei gevoelens en probeert het verlies een plek te geven. Tijd heelt een gedeelte van de pijn, maar lang niet alles. Het kan heel moeilijk blijven…..

Of je nu min of meer verdoofd bent of juist actief wordt, het is heel belangrijk om op de signalen van je lichaam te letten. Door de schok, het verdriet en de stress die erbij komt kijken, gaat je lichaam reageren en signalen geven. De één voelt dit gelijk en een ander stopt het (onbewust) weg.

Tijdelijke oplossing om te kunnen overleven

Paracetamol en rustgevende tabletjes of druppeltjes kunnen een middel zijn om de eerste dagen door te komen maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Er is vaak moed voor nodig om naar je lichaam te luisteren; zowel emotionele als fysieke pijn en onrust kan je overweldigen.

Je kunt jezelf voor de gek houden door alsmaar door te gaan alsof er niets aan de hand is, je lichaam kun je echter niet voor de gek houden. En als je dan níet naar het fluisteren van je lichaam luistert en maar steeds doorgaat, gaat je lichaam schreeuwen. Dat fluisteren kan soms jaren duren maar op een gegeven moment geeft je lichaam aan dat het klaar is.

Luister naar het fluisteren van je lichaam voordat het begint te schreeuwen

En dan is het vaak ook écht klaar; alles wat je hebt weg gestopt moet er dan op een gegeven moment uit, je kunt het niet meer tegenhouden. Soms is dat op een moment dat je de relatie met het verlies en de rouw niet legt, maar toch is er 'iets’ wat je triggert en de bekende druppel veroorzaakt.

En als het zich dan al lange tijd heeft opgestapeld kan het je dan helemaal overspoelen. Burn-out klachten, slapeloosheid, hyperventilatie, angsten, woede uitbarstingen, somberheid en depressieve klachten, vermoeidheid maar ook lichamelijke pijnklachten zonder medische oorzaak kunnen hier het gevolg van zijn.


Het is heel jammer als het zover moet komen maar ook wel begrijpelijk; veel mensen ervaren het als ‘eng’ om naar de signalen van hun lichaam en hun gevoel te luisteren. Ze zijn bang dat als ze er aandacht aan geven het nog veel erger wordt en ze het niet meer onder controle hebben.

Het is belangrijk dat je de seintjes van je lichaam kan verstaan en begrijpen want als je weet waar het vandaan komt kan je er ook iets aan doen.

Daarom zal ik de komende tijd regelmatig berichten delen die hier mee te maken hebben. Ook in de online training wordt uitgebreid besproken hoe je naar de seintjes van je lichaam kunt luisteren en je leert hoe je daarmee om kunt gaan. Want alles wat je negatieve stress geeft heeft invloed op je immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes en aandoeningen.


Luisteren naar het fluisteren van je lichaam, wil je er vandaag nog mee beginnen? Lees hier meer over de online training 'Rust in je hoofd en lichaam' waarmee je direct aan de slag kunt, of maak een persoonlijke afspraak, klik dan hier.

Wil jij 5 praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt.

Download hieronder mijn e-book

👇🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.