Hoe gaan we te werk?

Je veilig voelen is van belang om te ontspannen en tot rust te komen,
daarom heb jij als cliënt altijd de regie tijdens ons gesprek

We zorgen altijd eerst voor 'basisrust'  in je hoofd. Ik leer je hoe je al je gedachten en informatie in je hoofd kunt ordenen. 

Je merkt gelijk het verschil; je hoofd voelt heerlijk 'leeg' en rustig en er komt weer overzicht. Vanuit die basisrust kun  je beter functioneren. Voor sommige mensen is dit al voldoende. 

Je kunt dit in 1 sessie van ongeveer 60 minuten leren.  Het is niet moeilijk, kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen dit al.

Er kunnen ook andere dingen meespelen;  

Je hebt last van (faal)angsten, een pestverleden, leerproblemen, slaapproblemen, concentratieproblemen, burnoutklachten  een trauma, PTSS of je hebt verliezen geleden in je werk, relatie, gezondheid of na een verhuizing. Of je hebt als kind te maken met de negatieve gevolgen van een (vecht)scheiding. Ook al deze problemen hebben zeker te maken met de manier waarop je het in je hoofd hebt opgeslagen. Of weggestopt.....

Het kan ook zijn dat je niet weet waar jouw probleem precies vandaan komt. Je bent somber, je kunt maar niet 'loslaten' of je hebt lichamelijke klachten zonder een duidelijke medische oorzaak. Het gaat gewoon niet echt lekker met je maar je kunt er zelf maar moeilijk de vinger opleggen. Ik kan je helpen om dit te ‘ontrafelen’. Waar zit de oorzaak van jouw probleem?

Op zoek naar de oorzaak van je probleem

We maken van alles mee in ons leven en iedereen krijgt in meerdere of mindere mate te maken met problemen, heftige gebeurtenissen, tegenslag, verdriet of gevoelens van eenzaamheid. Vaak willen we deze dingen zo snel mogelijk vergeten. We zoeken afleiding of proberen situaties te vermijden die ons herinneren aan die ervaring. Dat is eigenlijk heel logisch, maar het helpt helaas niet.

Daardoor kunnen bepaalde (overlevings)patronen ontstaan. Die lijken een tijdje te helpen, maar je kunt daar later ook last van hebben. Het kan je namelijk onbewust tegenhouden in het maken van keuzes, en je beslissingen beïnvloeden. En dat op een negatieve manier, die je belemmerd.

Je hebt daardoor minder zelfvertrouwen of je denkt dat je het nooit goed genoeg kan doen. Dit kan echt moed ontnemend zijn en kan leiden tot bijvoorbeeld faalangst. 

Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat je controle moet houden. Je hebt het gevoel dat je er constant bovenop moet zitten, en je kunt de dingen maar niet loslaten. En daar word je zó moe van.

Dit kan allemaal gebeuren, doordat niet goed verwerkte informatie of ervaringen als blokkades opgeslagen worden in ons lichaam. En als dat gebeurt ontstaat er veel stress. Door die stress raakt je lichaam uit balans en kan het signalen geven dat het niet goed met je gaat.

Dat kan bijvoorbeeld om kortdurende buikpijn gaan, die weer verdwijnt zodra de stress weg is. Maar omdat bepaalde processen in je lichaam, door de opgebouwde stress, niet goed uitgevoerd kunnen worden, kunnen er tekorten ontstaan die klachten veroorzaken. Klachten zoals vermoeidheid, somberheid, pijnklachten, verkrampte spieren en veel van de klachten die op deze website staan vermeld.

We pakken jouw probleem bij de kern aan

Dit gaat vaak geleidelijk aan en daarom wordt vaak het verband tussen de oorzaak en de gevolgen niet gezien. Als we bij de kern van het probleem zijn gekomen pakken we de blokkades één voor één aan. Hiervoor gebruik ik verschillende werkvormen. Je zult merken dat als de negatieve lading eraf is, je niet meer getriggerd wordt.

We leggen het gehele plaatje van jouw leven onder een vergrootglas. Je krijgt inzichten hoe alles op elkaar doorwerkt. Als je het probleem op zo’n manier benadert dat zowel het psychische, het biologische én het sociale stukje aan de orde komen, en jij zelf de verbanden gaat zien, krijg je de beste resultaten.

Ervaringsdeskundige en gediplomeerd

Mijn cliënten vertellen vaak dat ze het zo prettig vinden dat ze soms maar 1 woord hoeven te zeggen en ik hen begrijp. En dat klopt ook. Op dit gebied heb ik zelf al 30 jaar persoonlijke ervaring dus ik weet waar ik over praat.....
Vermoeidheid, die alsmaar doorgaande gedachtestroom, terwijl je veel tijd in je bed of op de bank moet doorbrengen, HSP, angsten, verschillende trauma's, chronische pijnklachten. En daarbij kwam ook nog het onbegrip van bepaalde mensen omdat ze aan de buitenkant niets zagen. Problemen met het UWV, de zorg voor je kinderen uit handen moeten geven, ik heb met zo'n beetje alles te maken gehad. Ik werd er soms helemaal moedeloos van.

Naast mijn ervaringsdeskundigheid, doe ik er natuurlijk alles aan om mijn kennis uit te breiden zodat ik mijn cliënten nog beter kan helpen. Ik heb in november 2017 de opleiding voor MatriX professional afgerond, mei 2021 de Post HBO vakopleiding 'PTSS en Zingeving' , en januari 2022 de IEMT training. Verder volg ik regelmatig studiedagen op het gebied van onder andere 
burn-out, depressie, ADHD, angst, trauma verwerking, HSP, chronische pijn en vermoeidheid. Ik ben wat dat betreft heel nieuwsgierig, ik lees alles wat los en vast zit binnen mijn vakgebied en geniet er enorm van om nieuwe kennis op te doen.


Mijn inspiratiebronnen zijn onder andere:
Veelkant Academie voor PTSS en Zingeving, Polyvagaaltheorie, IEMT, MatriXmethode, Bessel van der Kolk, auteur van het  boek 'Traumasporen' en Herman de Mönnink, auteur van het boek 'Verlieskunde'.

Veilig voelen.....

Ik vind het heel belangrijk dat jij je veilig voelt tijdens de sessies. Ik hoef niet alle details van je te weten, wat je voor je zelf wil houden, blijft bij jou. Je hoeft dus niet alles op tafel te gooien. Het is wel fijn om dat dan duidelijk aan te geven en niet met een 'sociaal wenselijk antwoord' te komen. Want dan ontrafelen we niet met de juiste informatie, en komen we niet bij de kern van het probleem.

Verder werk ik graag efficiënt. Ik heb bijvoorbeeld als opstart van de coaching, video’s en werkbladen gemaakt waarmee je thuis al aan de slag kunt. Doordat je je hiermee voorbereidt en de informatie alvast wat kan landen scheelt dat enorm veel tijd tijdens de afspraken.

Jij kan zelf jouw probleem oplossen (met een klein beetje hulp van mij)😉

Ik werk met sessies van 60 en 90 minuten. Hier heb ik bewust voor gekozen; er is meer tijd om te 'ontrafelen' en zo kom je sneller bij de kern van het probleem. De meeste cliënten geven aan dat ze dit heel prettig vinden en dat de tijd vliegt. Als dit een probleem voor je is, omdat je bijvoorbeeld moeite hebt met je concentratie, kiezen we voor een sessie van 60 minuten. Een sessie vindt plaats bij mij in de praktijk maar kan ook via Skype of een andere vorm van videobellen. 
Wat afspraken betreft, plan ik zoveel als nodig, en zo weinig als mogelijk is.

Bij coaching van kinderen is het fijn als één van de ouders aanwezig is.