Ben je ook zo moe in je hoofd?

Gepubliceerd op 24 augustus 2022 om 15:28

Mentale vermoeidheid

Lig jij ’s avonds na het eten ook ‘voor pampus’ op de bank?
Met deze tips kom je er snel weer af. 😉

Bijna iedere werkdag gebeurt het weer; na het avondeten plof je op de bank en heb je eigenlijk geen energie meer om van de bank af te komen. Je slaapt misschien even of je kijkt wat t.v. maar je blijft maar een beetje op de bank hangen. Er komt niets uit je handen.

Je hebt fysiek geen zwaar werk, maar eigenlijk rust je van het bankhangen niet echt uit. Je gaat alleen maar piekeren en eigenlijk ben je heel moe in je hoofd.

Je snapt er misschien niets van: wat heb je nu eigenlijk gedaan vandaag? 

Naar een computerscherm gestaard, (online) gesprekken gevoerd, vergaderd, je kinderen nog met huiswerk geholpen of naar sport  gebracht en ondertussen het eten gekookt.

Dit is een vorm van mentale vermoeidheid. Die kan net zo erg zijn als fysieke vermoeidheid. Het verschil is dat het bij fysieke vermoeidheid helpt om een avondje op de bank te hangen. Bij mentale vermoeidheid is de kans klein dat dit zal helpen. 

Wat is mentale vermoeidheid?

Door de dag heen krijgen we veel informatie te verwerken en het is heel belangrijk om gedurende de dag je hersenen regelmatig even wat rust te geven. Onze hersenen kunnen niet te veel informatie tegelijk aan. Tijdens een werkdag raken we makkelijk overprikkeld.

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is vermoeidheid in bepaalde hersengebieden niks nieuws, maar het is nu wel bekend hoe dit komt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat als je brein langdurig informatie moet verwerken en je dus veel moet nadenken, er een bepaalde neurotransmitter glutamaat -een stofje dat signalen doorgeeft- overbelast raakt.

We hebben neurotransmitters die zorgen voor stimulering van de hersenen en stofjes die juist zorgen voor de remming.

Het is belangrijk dat deze stoffen in balans zijn zodat de afvalstoffen zich niet opstapelen. Als je b.v. lang en  intensief moet nadenken gaat die balans eruit. Dat betekent dat je brein minder goed haar werk kan doen wat zorgt voor mentale vermoeidheid.

Mentale vermoeidheid; wat kan je er tegen doen?

Het is belangrijk om de opgehoopte afvalstoffen af te voeren én om een ander gedeelte van je hersenen te stimuleren

 

  • Ga even slapen;
    Tijdens het slapen worden bepaalde afvalstoffen verwerkt en afgevoerd waardoor de neurotransmitters weer in balans komen. Het is dus prima om na het eten teven een dutje te doen maar houd het bij maximaal 20 minuten. Dan heeft het geen invloed op je nachtrust.

  • Ga een rondje lopen;
    In plaats van op de bank te blijven hangen geeft wandelen jouw brein weer rust en de kans om te herstellen. Je kunt dit eventueel na het dutje van 20 minuten doen. Een extra voordeel is ook nog dat tijdens het bewegen weer positieve stofjes worden aangemaakt, die heb je dan ook nog te pakken. 😊

  • Luister naar muziek;
    Als je ’s avonds erg moe bent is het een logische reactie om lusteloos op de bank te gaan liggen en niets meer te doen. Maar van netflixen ontspan je niet (al denk je misschien van wel) Voor je hersenen is het beter om rustig naar muziek te luisteren zodat een ander deel van je brein wordt geprikkeld. Bij fysieke vermoeidheid helpt een avondje netflixen wel.

Zo kom je mentaal tot rust.

Om mentaal tot rust te komen is het heel belangrijk om eens even ‘niets’ te doen. Kijk bijvoorbeeld eens een poosje gewoon uit het raam en laat de mobiel even liggen als je ergens moet wachten. Of op de wc. 😉

Het zijn vaak maar een paar minuutjes maar dat zijn wél de herstelmomenten voor je brein. In die rustmomenten kan alles een ‘beetje landen’ waardoor je even later weer meer ruimte in je hoofd hebt en mentale vermoeidheid kunt voorkomen.

Heb je het gratis webinar al gezien?

In dit webinar leg ik in Jip en Janneke taal uit hoe het werkt in jouw hoofd. Je gaat dan begrijpen wat en waarom ‘iets’ gebeurd (of juist niet😉)of waarom je angsten of sombere gevoelens hebt. En ik vertel je natuurlijk ook alles over de UITKNOP voor je piekergedachten waarmee 97% van mijn cliënten direct rust en overzicht in hoofd en leven ervaart.

Je kan de video vanaf enkele minuten na het opvragen bekijken op een moment dat het jou goed uitkomt.  Het webinar geeft je veel inzichten zodat je gelijk een begin kunt maken om weer rust in je hoofd en leven te krijgen.
Klik op onderstaande afbeelding om het webinar te kunnen downloaden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.