Op deze manier kan jij jouw kind goed helpen.

Gepubliceerd op 4 maart 2019 om 11:41

ook jij kan jouw kind zelf helpen!

 

Hoe leuk is het als je van mensen terugkrijgt dat wat ze geleerd hebben ook zelf kunnen toepassen in een andere situatie.

Ilse (niet haar echte naam) 9 jaar, is met haar ouders aan het winkelen. Ze zoeken een nieuwe bank. Ze zijn in een soort loods, geen ramen en een beetje schemerig. Op zich best gezellig.

Ilse loopt wat rond maar krijgt het op een gegeven moment 'spaans benauwd'.
Ze vindt het heel vervelend in deze loods, ze wil eigenlijk weg, maar ziet geen ramen of deuren. Ilse schiet helemaal in de stress en haar ouders gaan snel met haar naar buiten. 

 

Er gaat een lampje branden.....

 

Vader en moeder weten de deur naar buiten dus wel te vinden.
Als Ilse dat later zegt, gaat bij haar vader een lampje branden. Hij is met Ilse mee geweest toen zij een tijdje geleden door mij werd gecoacht voor een andere angst. Ik heb hen toen  uitgelegd hoe informatie wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen. En dat nieuwe informatie altijd gekoppeld wordt aan iets wat er al is.....

 

Nieuwe informatie wordt gekoppeld aan iets wat er al is of iets dat er op lijkt.

 

Ilse had als kleuter een nare ervaring in een winkel. Ze zat opgesloten in de wc (zonder ramen) en kon de deur niet uit. *

Dat is heel angstig voor een kind. (een volwassene wordt daar trouwens ook niet blij van😉)

Ilse liep nu wat rond in die loods, zag geen ramen, geen deuren, en ja, deze informatie werd onbewust gekoppeld aan die vervelende ervaring op die wc. Ook al was zij zich dat op dat moment niet bewust. Vandaar dat zij zo blokkeerde in die loods.

 

zelf de beleving veranderen

 

Het is fijn als je weet hoe informatie wordt opgeslagen en hoe het werkt in je hoofd. In lastige situaties kan je gelijk je kind, (of jezelf) helpen. Eenmaal geleerd heb jij je hele leven er veel plezier van.

Ilse is nu niet meer bang. Het feit dat ze zat opgesloten is niet veranderd. Maar haar beleving wel, het raakt haar niet meer.

Binnenkort gaat Ilse weer mee naar die 'winkelloods'. Want ja, die nieuwe bank moet nog wel uitgezocht worden, en daar heeft Ilse wel een mening over. Groot en zacht zodat je er lekker in kunt wegkruipen. En dat moet je toch wel even uitproberen.....

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen? Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik help je graag!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.