De onzin van Blue Monday

Gepubliceerd op 18 januari 2020 om 20:09

Blue Monday is een ordinaire marketingtruc!


Voel jij jezelf vandaag treurig, verdrietig, depressief of ongelukkig? Dat is niet raar. We mogen ons vandaag allemaal ongelukkig voelen.  Waarom?
Het is vandaag Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. En als we dat maar vaak genoeg horen en tegen onszelf zeggen dat we vandaag depri zijn gaan we ons vanzelf ongelukkig voelen.

Blue Monday, een "slimme" formule van een reclamebureau.

In 2005 zag de Britse reisorganisatie Sky Travel dat consumenten na de dure decembermaand in januari de hand op de knip hielden. Om de omzet wat te boosten vroegen ze het reclamebureau Porter Novelli iets te bedenken.

Cliff Arnall bedacht een “formule” waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari dé dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelde. Hij noemde deze maandag Blue Monday.
De combinatie van donkere dagen, het mislukken van goede voornemens, het nog heel ver weg zijn van volgende vakanties én een eerste dag van een nieuwe werkweek zou volgens hem de reden zijn voor dit neerslachtige gevoel.

Psychologen en wetenschappers zijn het echter niet eens met Cliff Arnall, zij zijn van mening dat hij de formule puur uit zijn duim gezogen heeft om geld te verdienen. De gedachte achter deze “formule” was dat mensen op de meest depressieve dag van het jaar eerder geneigd zouden zijn een reis te boeken. En in de reclamewereld leeft Blue Monday nu vrolijk verder. Overal word je geconfronteerd met reclame over zonvakanties, kuuroorden tegen depressie en ga zo maar door. 

Ik begrijp natuurlijk best dat januari een “sombere maand” kan zijn maar Blue Monday doet geen recht aan mensen die werkelijk depressief zijn. Dat is niet met een vakantie op te lossen.

Het enige positieve aan deze verzonnen dag is dat het gesprek over depressies wordt opengebroken. Een belangrijk onderwerp, omdat 1 op de 5 mensen tijdens zijn leven ooit een keer te maken krijgt met een depressie. Voor sommige mensen voelt het bijna altijd Blue Monday…..

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meest ongelukkige dag van het jaar Valentijnsdag is. Mensen zonder partner worden er aan herinnerd dat ze eenzaam zijn en veel mensen zitten triest alleen thuis. Maar ook deze theorie is niet heel erg onderbouwd.

Het kan natuurlijk ook niet echt bepaald worden, niemand weet precies welke dag de meest verdrietige dag van het jaar is.
En dat is maar goed ook!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.