Denken leidt naar oplossingen, piekeren tot niets.

Gepubliceerd op 30 april 2019 om 09:51


Piekeren, hoe kan jij daarmee stoppen?

Als jij wilt stoppen met piekeren, is het belangrijk dat jij begrijpt wat piekeren precies is en hoe het werkt. Daarom vertel ik jou in dit blog hoe het komt dat jij piekert en HOE jij dat kan STOPPEN of in ieder geval sterk kunt verminderen.  

Want dat kan echt!

Het woord piekeren komt van het Arabische woord voor denken, en dat is via het Maleis in onze taal terecht gekomen. Maar piekeren is zeker niet hetzelfde als denken.

Piekeren wordt ook weleens vergeleken met alsmaar rondjes lopen in jouw hoofd en steeds weer dezelfde gedachtenfilm laten afspelen. Het wordt een grote maalstroom. Nadenken over het verleden of de toekomst is niet verkeerd. Maar als jij te lang steeds weer bij bepaalde negatieve gedachtes en gebeurtenissen blijft hangen, dan gaat het nadenken over in piekeren. En daar word jij doodmoe van.

Waarom piekeren?

Je gaat eigenlijk piekeren om een oplossing te vinden voor problemen die op dit moment spelen in jouw leven. piekergedachten gaan vaak over: problemen op jouw werk, studie, in jouw relatie, zorgen over jouw kinderen, of zorgen over ouders, angsten, mantelzorg. Maar ook: vinden ze mij wel leuk, doe ik het wel goed genoeg, Heb ik iets raars gezegd of gedaan, ik kan ook helemaal niets, Ik sta vast voor gek. Vaak denken mensen (onbewust) dat ze door te piekeren beter met hun problemen kunnen omgaan. En soms kom je ook tot een eventuele 'oplossing';


Als jij bijvoorbeeld denkt/piekert “ wat als ik tijdens de presentatie mijn tekst vergeet”? kan jij tijdens het piekeren alvast bedenken wat jij zou kunnen doen, om niet met jouw mond vol tanden te staan. In dit geval dus een oplossing voor jouw angst.

Hersenen zijn probleemoplossers

Jouw hersenen doen niets liever dan problemen oplossen.
Dat is handig, maar het kan wat piekeren betreft ook tegen jou gaan werken.

Er zijn namelijk 2 soorten denkers; Je hebt de positieve denkers: Die zien voor elk probleem wel een oplossing.
En de negatieve denkers, de piekeraars. Die zien voor elke oplossing wel een probleem.

En dit is nu heel belangrijk: Jouw hersenen geloven de seintjes, dus jouw gedachten, die jij ze geeft. Dat vinden zij belangrijk. En als jij je focust op wat er allemaal fout kan gaan, of is gegaan, zoeken jouw hersenen daar steeds weer bewijs voor.

En dan vinden ze echt altijd wel wat; Kijk daar eens, dat gaat ook niet goed, en dat heb jij ook fout gedaan, en daar is nog iets wat fout is. Het lijkt wel of jij een “neus” hebt voor alles wat fout kan gaan. Maar het zijn jouw hersenen die heel alert op deze dingen reageren.

Als jij jouw hersenen nu positieve seintjes gaat geven, gaan jouw hersenen DAT geloven en belangrijk vinden. Zij gaan dus op de positieve dingen letten. “Kijk, dat gaat goed, dat heb je pas ook goed gedaan, je kunt het best”. Op deze manier kan jij al een heel eind komen om het negatieve piekeren te stoppen.

Maar soms is dit niet voldoende.

Ik kan jou leren om te stoppen met piekeren...….

Piekergedachten zijn jouw gevoelens en emoties die in gang gezet worden bij de herinnering aan een nare gebeurtenis uit jouw verleden. Het is allemaal informatie die heel negatief is opgeslagen in jouw lange termijngeheugen. En het belemmert je nu nog steeds. Sterker nog, je bedenkt ook nog van alles wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.  En dat versterkt weer jouw angst waardoor je nog meer gaat piekeren. En zo wordt jouw gepieker steeds meer en meer.

Ik kan jou leren om de negatieve lading van de informatie af te halen. Veel mensen weten niet dat je informatie opnieuw kunt opslaan maar dan op een neutrale of positieve manier. De feiten van die nare gebeurtenis blijven hetzelfde maar omdat jouw beleving dan neutraal is, heb jij er geen last meer van.

Dus ja, waarom zou jij dan nog blijven piekeren? De keus is aan jou 😉

Wil jij stoppen met piekeren? Stuur dan even een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met jou op.

Wil jij blijven piekeren? Dan hoef jij niets te doen….

 


Reactie plaatsen

Reacties

Anette van Beek
3 maanden geleden

Hoi Sandra,
Ik wilde even jouw papieren erbij pakken voor het oefenen van iets neutraal maken wat in je lange termijn geheugen ligt opgeslagen. Maar ik heb ze denk ik te goed weggelegd, kan ze nl. niet meer vinden :-(
Is het mogelijk dat ik ze nog een keer van je krijg (per mail)?
Hartelijke groet,
Anette van Beek