Denken leidt naar oplossingen, piekeren tot niets.

Gepubliceerd op 30 april 2019 om 09:51


Piekeren, hoe kan jij daarmee stoppen?

Als je wilt stoppen met piekeren, is het belangrijk dat je begrijpt wat piekeren precies is en hoe het werkt. Daarom vertel ik je in dit blog hoe het komt dat je piekert en HOE je dat kan STOPPEN of in ieder geval sterk kunt verminderen.  

Want dat kan echt!

Het woord piekeren komt van het Arabische woord voor denken, en dat is via het Maleis in onze taal terecht gekomen. Maar piekeren is zeker niet hetzelfde als denken.


Piekeren wordt ook weleens vergeleken met alsmaar rondjes lopen in je hoofd en steeds weer dezelfde gedachtenfilm laten afspelen. Het wordt een grote maalstroom. Nadenken over het verleden of de toekomst is niet verkeerd. Maar als je te lang steeds weer bij bepaalde negatieve gedachtes en gebeurtenissen blijft hangen, dan gaat het nadenken over in piekeren. En daar word je doodmoe van.....

Waarom piekeren?

Je gaat piekeren om een oplossing te vinden voor problemen die op dit moment spelen in je leven. Piekergedachten gaan vaak over problemen op het werk, studie of in de relatie, zorgen over kinderen of zorgen over ouders, angsten, toekomst, mantelzorg. Maar ook: vinden ze mij wel leuk, doe ik het wel goed genoeg, heb ik iets raars gezegd of gedaan, ik kan ook helemaal niets, ik sta vast voor gek. 

Vaak denken mensen (onbewust) dat ze door te piekeren beter met hun problemen kunnen omgaan.

En soms kom je ook tot een 'oplossing'. Als je bijvoorbeeld bang bent dat je tijdens de presentatie je tekst vergeet kan je 2 dingen doen; Je kunt tijdens het piekeren helemaal in de stress schieten waardoor je niet eens meer goed in staat bent om de presentatie te houden, je slaapt er zelfs slecht van. Je kan ook tijdens het piekeren bedenken wat je zou kunnen doen, om niet met je mond vol tanden te staan. In dit geval is dit dus een oplossing voor de angst. Dat is doelgericht en productief piekeren.😉

Als je ergens over piekert betekent dit dat het onderwerp heel belangrijk voor je is, anders zou je het wel kunnen loslaten.

Hersenen zijn probleemoplossers

Hersenen doen niets liever dan problemen oplossen en je voor gevaar behoeden. Dat is handig, maar het kan wat piekeren betreft ook tegen je gaan werken. Er zijn 2 soorten denkers; Je hebt de positieve denkers: Die zien voor elk probleem wel een oplossing. En de negatieve denkers, de piekeraars. Die zien voor elke oplossing wel een probleem.

En dit is nu heel belangrijk: Jouw hersenen geloven de seintjes, dus jouw gedachten, die jij ze geeft. Dat vinden zij belangrijk. En als jij je focust op wat er allemaal fout kan gaan, of is gegaan, zoeken jouw hersenen daar steeds weer bewijs voor. 
En dan vinden ze echt altijd wel wat; 'Kijk daar eens, dat gaat ook niet goed, en dat heb jij ook fout gedaan, en daar is nog iets wat fout is'. Het lijkt wel of jij een 'neus' hebt voor alles wat fout kan gaan. Maar het zijn jouw hersenen die heel alert op deze dingen reageren.

Als jij jouw hersenen nu positieve seintjes gaat geven, gaan jouw hersenen DAT geloven en belangrijk vinden. Zij gaan dus op de positieve dingen letten. 'Kijk, dat gaat goed, dat heb je pas ook goed gedaan, je kunt het best'. Op deze manier kan jij al een heel eind komen om het negatieve piekeren te stoppen.

Maar soms is dit niet voldoende.

Ik kan je leren om te stoppen met piekeren...….

Piekergedachten zijn gevoelens en emoties die in gang gezet worden bij de herinnering aan een nare gebeurtenis uit het verleden of iets waar je bang voor bent in de toekomst. Het is allemaal informatie die heel negatief is opgeslagen in het lange termijngeheugen. En het belemmert je nu nog steeds. Sterker nog, je bedenkt ook nog van alles wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.  En dat versterkt weer de angst waardoor je nog meer gaat piekeren. En zo wordt het gepieker meer en meer en blijf je in de negatieve spiraal hangen.

Ik kan je leren om de negatieve lading van de informatie af te halen. Veel mensen weten niet dat je informatie opnieuw kunt opslaan maar dan op een neutrale of positieve manier. De feiten van die nare gebeurtenis blijven hetzelfde maar omdat jouw beleving dan neutraal is, heb jij er geen last meer van.

Dus ja, waarom zou jij dan nog blijven piekeren? De keus is aan jou 😉

Wil jij stoppen met piekeren? Stuur dan even een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met jou op.

Wil jij blijven piekeren? Dan hoef jij niets te doen….

 

Lees ook Is nooit meer piekeren een illusie?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Anette van Beek
3 jaar geleden

Hoi Sandra,
Ik wilde even jouw papieren erbij pakken voor het oefenen van iets neutraal maken wat in je lange termijn geheugen ligt opgeslagen. Maar ik heb ze denk ik te goed weggelegd, kan ze nl. niet meer vinden :-(
Is het mogelijk dat ik ze nog een keer van je krijg (per mail)?
Hartelijke groet,
Anette van Beek