Zo maak je een 'kort lontje' weer langer.

Gepubliceerd op 1 juni 2020 om 16:01

Een kort lontje heb je niet 'zomaar'.

Een kort lontje? Snel boos worden?
Dat gebeurd niet zomaar. Enig idee waar jouw korte lontje (of van iemand in jouw omgeving) vandaan komt? Stress, onzekerheid over de toekomst, bepaalde gebeurtenissen, problemen op het werk, bepaalde personen in je omgeving, het vele thuiszitten in deze Coronatijd…..
Je kunt het zelf wel aanvullen hé.

Hoe ontstaat een kort lontje?

In je lange termijn geheugen staat alle informatie over de dingen die in het verleden zijn gebeurd en van wat je verwacht wat er nog gaat gebeuren in de toekomst. Dit is op een positieve manier, een neutrale manier of een negatieve manier opgeslagen. 

Als er nieuwe informatie over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld je werk, binnen komt dat positief of neutraal is opgeslagen is het helemaal OK. Het doet niet zoveel met je.

Als er nieuwe informatie binnenkomt over iets wat jij negatief hebt opgeslagen, wordt dat door je brein gelijk aan dat negatieve gekoppeld. En dat triggert je; je voelt je al kriebelig worden als je eraan denkt. Die negatieve informatie in je brein is er ook de oorzaak van dat als je soms iemand tegenkomt die je nog nooit eerder hebt ontmoet, toch spontaan ‘kippenvel’ kunt krijgen van die persoon. Die persoon heeft dan bepaalde overeenkomsten met personen of informatie die negatief bij je staan opgeslagen. En dat kan je al irriteren. (terwijl de persoon zelf er niets aan kan doen)

Klopt het wel wat er is opgeslagen?

Alle informatie die is opgeslagen is je beleving van deze dingen. En als je eerlijk naar jezelf kijkt weet je ook dat je beleving van iets niet altijd de feiten zijn. Als je bang bent voor een hond staan alle honden als heel groot en gevaarlijk opgeslagen. Dat klopt natuurlijk niet maar jij beleeft het wel zo.

Zo maak je het lontje langer.


Het goede nieuws is dat als je informatie op een bepaalde manier hebt opgeslagen die niet handig voor je is en je belemmert, - een angst is ook negatief opgeslagen informatie- , je kunt leren dat zelf te veranderen. En als je die beleving neutraal maakt wordt je er niet meer door getriggerd.

Hoe mooi zou het zijn dat als die collega die jou normaal behoorlijk irriteert, wat gaat vertellen en je kunt er neutraal naar luisteren. Je hoort hem rustig aan en dan kan je ook nog reageren zoals je graag wilt. Geen last meer van dat korte lontje maar ook niet van die nare gedachten achteraf dat je het allemaal verkeerd gezegd of gedaan hebt; dat scheelt enorm veel energie en frustratie.

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen?
Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Wil jij praktische tips voor rust in je hoofd 
waarmee je gelijk aan de slag kunt?

Download dan hier het gratis e-book.


Reactie plaatsen

Reacties

Tineke Janssen
3 jaar geleden

Wat meer info over een kort lontje
Groetjes Tineke

Hanneke
6 maanden geleden

Ik wil dit boek gratis ontvangen.
Zodat ik kan leren met een kort lontje om te gaan.