Stop met pleasen.

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 16:54

Wil je ook stoppen met je pleasegedrag?

Esther 34 jaar (niet haar echte naam) kijkt mij blij aan. “ Ik moest altijd maar als een marionet dansen naar de wensen van anderen, maar nu heb ik ZELF de touwtjes in handen”.

Het was een pittige sessie voor haar afgelopen week. We zijn uiteindelijk bij de oorzaak van haar pleasegedrag terecht gekomen.

Wat gebeurd is toen zij 16 jaar was, kan zij natuurlijk niet veranderen. Esther heeft haar beleving van die gebeurtenis wel veranderd en daardoor raakt het haar veel minder. Eigenlijk doet het haar nu niet zoveel meer. Esther ervaart nu letterlijk weer lucht en ruimte om haar heen.

Esther is wel heel verbaasd dat dit kan zonder nare en heftige herbelevingen.

Krijg inzicht in je pleasegedrag

Ze vindt het ook heel fijn dat ze inzicht heeft gekregen in hoe haar hoofd ‘werkt’ en dat ze nu ook weet wat de oorzaak van haar pleasegedrag is. Want door wat er gebeurd was wilde ze het anderen altijd maar naar de zin maken en aardig gevonden worden. En dat kostte haar enorm veel energie.


Ik zag ook dat er misbruik van haar pleasegedrag werd gemaakt; Esther werd door een persoon helemaal leeggezogen en dat had ze niet door. Nu zijn haar ogen daarvoor open gegaan en vallen voor haar de puzzelstukjes op z’n plek.

“Het is dus helemaal niet raar dat ik zo reageerde” zegt ze, en dat lucht haar eigenlijk wel op. “want ik vond het zo stom van mijzelf en het kostte me zo ontzettend veel energie”.

"Het is dus helemaal niet raar dat ik dit doe"

Dit hoor ik zo vaak van mijn cliënten: “o, het is dus niet raar, ik ben dus niet gek dat ik dit denk/doe”. Het valt mij iedere keer weer op wat een opluchting het geeft en hoeveel spanning er wegvalt als ze begrijpen wat er gebeurt in hun hoofd en ook gaan herkennen hoe hun lichaam daarop reageert.

Veel mensen die last hebben van pleasegedrag en de daaruit voortkomende stressklachten, ‘onverklaarbare pijnklachten’, sombere gevoelens en dergelijke, leggen de link niet met wat er allemaal in hun hoofd gebeurt. En dat is zo jammer, want als je doorhebt hoe dit werkt kan je er ook invloed op hebben.

Je hebt dan niet meer het gevoel dat het je allemaal overkomt maar je weet wat je kan doen om de oorzaak van het probleem aan te pakken waardoor de klachten verminderen. En dat is zó fijn! 😊

Hoe leer ik nee zeggen?

Je kunt tips op het internet vinden hoe je daarmee kan stoppen. Google maar eens op ‘hoe leer ik nee zeggen of hoe kan ik beter voor mijzelf opkomen’ enz. Je zult hele lijsten vinden. En vaak helpen die tips ook wel een tijdje maar omdat je de oorzaak van het pleasen niet hebt aangepakt komen de problemen na een tijdje weer terug, soms in een iets andere vorm.

Daarom geef ik je in dit blog geen tips om nee te leren zeggen. 😉

Maar hoe kom ik dan net als Esther van het pleasen af?

Pak de oorzaak aan, niet het gevolg

Ik kan je leren hoe het werkt in jouw hoofd en lichaam waardoor je ontdekt waar de oorzaak, de kern van het probleem zit. En dat is de plek waar je moet zijn om het voor eens en altijd goed aan te kunnen pakken.

Je kunt dit net als Esther leren in persoonlijke één op één gesprekken met mij, of met behulp van de online training 'Rust in je hoofd en lichaam'. Om je de mogelijkheid te geven om dit ook op een laagdrempelige én betrouwbare manier te kunnen leren heb ik al mijn kennis die ik in de jaren heb opgedaan samen gebundeld, en er een unieke online training voor jou van gemaakt, waarmee je zelf heel resultaat gericht aan de onrust in je leven kan werken.

Dit kan dus gewoon vanuit huis, je hoeft de deur niet voor uit en ook geen afspraken te plannen.

Door de rustige uitleg die ik geef in de video’s en de duidelijke werkbladen die erbij horen, kan je op je eigen tempo door de training heen. Mocht je ergens op vastlopen of behoefte hebben aan extra ondersteuning kan je altijd een gratis gesprek met mij boeken voor 30 minuten. Ik ben ook laagdrempelig bereikbaar voor je via de e-mail of WhatsApp.

 

Pak dus je probleem aan bij de kern
waardoor de gevolgen, jouw klachten dus,
verminderen en regelmatig helemaal verdwijnen. 

Is het pleasegedrag van Esther nu verleden tijd? Voor een groot deel wel en als ze terug dreigt te vallen in haar oude gedrag  -het is vaak een gewoonte geworden-  weet ze aan welke ‘knoppen’ ze kan draaien. En dat maakt het grote verschil.


Het is heel bijzonder dat ik tijdens het schrijven van dit blog een appje van Esther krijg; “Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de sessie van vorige week; ik kan weer verder”.

Zo’n berichtje betekent heel veel voor mij. 😊

 

Weer verder kunnen, net als Esther…..Wil je dat ook?
Neem dan even contact met mij op zodat jij ook aan de onrust in je leven kunt werken.


Wil jij 5 praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt.

Download hieronder mijn e-book

👇🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.