Stop met pleasen, leer nee zeggen...

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 16:54

Wil je ook stoppen met je pleasegedrag?

'Esther' 34 jaar kijkt mij blij aan; “Ik moest altijd maar als een marionet dansen naar de wensen van anderen, maar nu heb ik ZELF de touwtjes in handen”.


Het was een pittige sessie voor haar afgelopen week.
We zijn uiteindelijk bij de oorzaak van haar pleasegedrag terecht gekomen.
Wat gebeurd is toen zij 16 jaar was, kan zij natuurlijk niet veranderen. 


Esther heeft haar beleving van die gebeurtenis wél veranderd. Daardoor raakt het haar veel minder, eigenlijk doet het haar nu niet zoveel meer. 

Esther ervaart nu letterlijk weer lucht en ruimte om haar heen en ze is heel verbaasd dat dit kan zonder nare en heftige herbelevingen.

Krijg inzicht in je pleasegedrag

Ze vindt het heel fijn dat ze inzicht heeft gekregen in hoe haar hoofd ‘werkt’ én dat ze nu ook weet wat de oorzaak van haar pleasegedrag is. Want door wat er gebeurd was, wilde ze het anderen altijd maar naar de zin maken en aardig gevonden worden. En dat kostte haar enorm veel energie.


Ik zag ook dat er misbruik van haar pleasegedrag werd gemaakt; Esther werd door een persoon helemaal leeggezogen en dat had ze niet door. Nu zijn haar ogen daarvoor open gegaan en vallen voor haar de puzzelstukjes op z’n plek.


“Het is dus helemaal niet raar dat ik zo reageerde” zegt ze, en dat lucht haar eigenlijk wel op;  “ik vond het zo stom van mijzelf en het kostte me zo ontzettend veel energie”.

"Het is dus helemaal niet raar dat ik dit doe"

Dit hoor ik zo vaak van mijn cliënten: “o, het is dus niet raar, ik ben dus niet gek dat ik dit denk/doe”.


Het valt mij iedere keer weer op wat een opluchting het geeft en hoeveel spanning er wegvalt als ze begrijpen wat er gebeurt in hun hoofd en ook gaan herkennen hoe hun lichaam daarop reageert.


Veel mensen die last hebben van pleasegedrag en de daaruit voortkomende stressklachten, ‘onverklaarbare pijnklachten’, sombere gevoelens en dergelijke, leggen de link niet met wat er allemaal in hun hoofd gebeurt.


En dat is zo jammer, want als je doorhebt hoe dit werkt, heb je er ook invloed op. Je hebt dan niet meer het gevoel dat het je allemaal overkomt. Je weet wat je kan doen om de oorzaak van het probleem aan te pakken waardoor de klachten verminderen. En dat is zó fijn! 😊

Hoe leer ik nee zeggen?

Je kunt overal tips vinden hoe je kunt leren om nee te zeggen. Google maar eens op ‘hoe leer ik nee zeggen of hoe kan ik beter voor mijzelf opkomen’ enz. Je zult hele lijsten vinden. En vaak helpen die tips ook wel een tijdje maar omdat je de oorzaak van het pleasen niet hebt aangepakt komen de problemen na een tijdje weer terug, soms in een iets andere vorm.
Daarom geef ik je in dit blog geen tips om nee te leren zeggen. 😉


Maar hoe kom je dan net als Esther van het pleasen af?

Pak de oorzaak aan, niet het gevolg

Ik kan je leren hoe het werkt in jouw hoofd en lichaam waardoor je ontdekt waar de oorzaak, de kern van het probleem zit. En dat is de plek waar je moet zijn om het voor eens en altijd goed aan te kunnen pakken.


Je kunt net als Esther, in persoonlijke één op één gesprekken met mij, of met behulp van de online training 'Rust in je hoofd en lichaam' leren om te stoppen met pleasen. Om je de mogelijkheid te geven om dit ook op een laagdrempelige én betrouwbare manier te kunnen leren, heb ik al mijn kennis die ik in de jaren heb opgedaan samen gebundeld, en er een unieke online training voor jou van gemaakt. Hiermee kan je zelf heel resultaat gericht aan de onrust in je leven werken.


Dit kan dus gewoon vanuit huis, je hoeft de deur niet voor uit en ook geen afspraken te plannen.


Door de rustige uitleg die ik geef in de video’s en de duidelijke werkbladen die erbij horen, kan je op je eigen tempo door de training heen. Mocht je ergens op vastlopen of behoefte hebben aan extra ondersteuning kan je altijd een gratis gesprek met mij boeken voor 30 minuten. Ik ben ook laagdrempelig bereikbaar voor je via de e-mail of WhatsApp.

Pak je probleem aan bij de kern, zodat de gevolgen,

jouw klachten

verminderen en regelmatig helemaal verdwijnen. 

Is het pleasegedrag van Esther nu verleden tijd? Voor een groot deel wel en als ze terug dreigt te vallen in haar oude gedrag  -het is vaak een gewoonte geworden-  weet ze aan welke ‘knoppen’ ze kan draaien. En dat maakt het grote verschil.


Het is heel bijzonder dat ik tijdens het schrijven van dit blog een appje van Esther krijg; “Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de sessie van vorige week; ik kan weer verder”.


Zo’n berichtje betekent heel veel voor mij. 😊

 

Weer verder kunnen, net als Esther…..Wil je dat ook? Neem dan contact met mij op zodat jij ook aan de onrust in je leven kunt werken.


Wil jij 5 praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt.

Download hieronder mijn e-book

👇🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.