Wordt jouw leven ook beheerst door angst?

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 13:10

Word jij ook iedere dag belemmerd door je angst?

Het leven van Maartje, 26 jaar (niet haar echte naam) werd helemaal door haar spinnenangst beheerst. Ze durfde niet meer de hele dag alleen thuis te blijven, want stel je voor dat ze op de trap een spin zou tegenkomen. Als je er niet langs kunt, ben je dus verplicht om zolang boven te blijven, totdat iemand thuiskomt en de spin weghaalt.

Waterkokerspin, dakgootspin, dashboardkastjespin, spiegelspin, ze werden allemaal in Maartjes hoofd opgeslagen en bij hun naam genoemd. ☹

Autorijden was ook een drama voor Maartje;
het is 3 x !!! gebeurd dat ze onder het autorijden een spin ontdekte waardoor ze in paniek raakte. 

Je zult maar op de snelweg rijden en dan zie je een spin aan een draadje aan de spiegel hangen en langzaam naar beneden komen…..

Je moet de angst maar aangaan.....

Haar partner wilde dat Maartje Exposure Therapie zou volgen. (Therapie waarbij je stap voor stap de confrontatie met je angst aangaat, met als doel dat de angst voor spinnen of andere dingen afneemt) Alleen de gedachte al om dit te moeten doen, wekte een paniekaanval op bij Maartje en dit zag ze dus absoluut niet zitten.

Haal de negatieve lading van je angst weg

Maartje is bij mij geweest en samen hebben we van 6 ‘nare spinnensituaties’ de negatieve lading weggehaald. En dat maakt dat Maartje niet meer door haar oude angst wordt getriggerd. Het is mooi om nu te zien dat Maartje ontspannen over spinnen kan praten terwijl hiervoor de gedachte aan een spin al voor paniekgevoelens zorgde.

Het is jammer dat het nu geen spinnentijd is; Maartje ziet er namelijk naar uit om een echte spin te ontmoeten en de bevestiging te krijgen dat ze niet meer in paniek raakt. Het is wel grappig om te zien dat ze nu min of meer naar een spin moet zoeken, terwijl ze eerder altijd spinnen op haar pad zag! 😊

Maartje wacht nu dus op een spinnenontmoeting om definitief te ervaren dat ze niet bang is, voor mij is de ontmoeting niet perse nodig; ik weet n.l. hoe het werkt met angst in ons hoofd én dat de spinnenpaniek voorbij is. Tja, en of ze nu een spinnenvriend gaat worden, is natuurlijk een ander verhaal. 😉

Ook jij kan de trigger van je angst weghalen

Een enkelvoudige angst zoals spinnenangst is heel snel op te lossen. Maartje was op een gegeven moment in tranen; de angst heeft jarenlang haar leven beheerst en haar belemmerd, en nu is het in korte tijd helemaal veranderd. Ze kan het nog niet helemaal bevatten.

Heb jij ook last van een enkelvoudige angst? Laat het niet onnodig je leven beheersen en schaam je er ook niet voor! Als je begrijpt wat er gebeurd in je hoofd als jij door de angst getriggerd wordt, weet je ook waarom je er op dat moment niets aan kunt doen. Het is geen onwil dat jij je er niet overheen kunt zetten en absoluut niet kinderachtig. Neem gewoon even contact met mij op en dan kijken we samen hoe we dit -vaak in korte tijd-  kunnen oplossen.

Heb jij last van meerdere angsten of een angststoornis?

Heb jij last van verschillende angsten of een angststoornis? Daar zijn we wat langer mee bezig, maar ook dan zijn er absoluut mogelijkheden voor je, om je leven niet meer door de angst te laten beheersen. En het gebeurt ook regelmatig dat een angststoornis verleden tijd voor de cliënt wordt.     

Hoe fijn zou dát voor jou zijn……


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.