Ken jij jouw kernwaarden?

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 13:17

Mijn kernwaarden zijn mijn gebruiksaanwijzing

“Dit is dus mijn gebruiksaanwijzing”😊.
Met een grote grijns op zijn gezicht houdt Ruben (niet zijn echte naam) 21 jaar, 5 gele briefjes voor het scherm omhoog. We hebben er net een Skypesessie opzitten en samen de kernwaarden van Ruben uitgezocht.

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn eigenlijk je behoeften en drijfveren, dat wat heel belangrijk voor je is én wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

 
Ze helpen je om te ontdekken waarom jij je wel of niet prettig voelt in bepaalde situaties of omgeving. Dat maakt dan ook weer duidelijk voor je wat er nodig is om goed te kunnen functioneren én in welke hoek er mogelijk oplossingen te vinden zijn.

Verder helpen ze je om focus te houden op wat echt belangrijk voor je is en daardoor wordt het ook makkelijker voor je om keuzes te maken. Veel van mijn cliënten heeft dit mooie inzichten en aha-momenten opgeleverd. Het geeft ze meer zelfvertrouwen omdat ze zichzelf beter begrijpen.

Je leert jezelf beter kennen

Toen we de 5 belangrijkste kernwaarden helder hadden, hebben we gekeken naar wat het met Ruben doet en hoe hij zich voelt als deze behoeften vervuld worden. Dan zit hij lekker in zijn vel, is vrolijk en heeft dan ook meer rust in zijn hoofd. Ruben kwam tot de conclusie dat hij dan helemaal zichzelf kan zijn.

Daarna keken we wat het met Ruben doet als zijn behoeften níet vervuld worden. “Ik voel meer stress, ik word pissig, verdrietig, in mezelf gekeerd, (faal)angstig, sluit me op in mijn kamer en als dit lang duurt word ik uiteindelijk depressief”.

Ruben kan nu de depressie van vorig jaar zomer ook verklaren en er vallen heel veel puzzelstukjes in elkaar.

Nu snapt hij ook waarom hij soms zó heftig op een bepaalde situatie kan reageren en vrienden soms niet begrijpen waar hij zich zo druk om maakt. Dat geeft soms wrijving en onbegrip. Nu hij weet dat het met zijn kernwaarden heeft te maken, kan hij daar beter mee omgaan.

Ruben ziet nu ook de logica van bepaalde dingen en het is fijn dat hij nu weet waarom bepaalde situaties zó belangrijk voor hem zijn en voor een ander helemaal niet; die ander heeft hele andere kernwaarden/ drijfveren/ behoeften als hij.

Wat levert het je op als je je kernwaarden weet?

Als je je eigen gebruiksaanwijzing of die van je partner of kind helder hebt

- begrijp je waarom bepaalde dingen gebeuren of juist niet
- maakt het je makkelijker om keuzes te maken op alle gebieden van het leven
- Kom je beter in balans
- kan je makkelijker loslaten
- bespaart je dit veel onbegrip en conflicten  

Het hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn om jezelf te leren kennen. Wil jij hier meer over weten? Stuur mij dan even een berichtje en dan kijken we samen naar wat er mogelijk is om het ook voor jou allemaal wat ‘lichter’ te kunnen maken. Ik kan je verzekeren, er is veel meer mogelijk dan dat je nu denkt. 😉


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.