Grenzen aangeven in 4 stappen.

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 11:22

Grenzen aangeven en handhaven, zo doe je dat

Weet jij waar jouw grens ligt?

* Ik moet altijd alles alleen doen  
* Die collega doet niks maar het werk moet wél klaar; dus 
   wie draait er weer voorop? 
* Niemand ruimt zijn eigen rommel op dus doe ik het maar
* Mijn man doet helemaal niks als hij thuis is
* Mijn vader heeft 5 kinderen en wie is degene die altijd       
   alles voor hem doet??? 

Is dit herkenbaar voor je?

Het kan heel frustrerend zijn hé als je omgeving zich anders gedraagt dan wat ze volgens jou horen te doen. En dat ze hun verantwoording niet nemen is iets wat je echt niet kunt begrijpen.

De ander kan er overigens een hele goede reden voor hebben die jij niet weet, maar je hebt er wel mee te maken.

Heb je er weleens over nagedacht of je de huidige situatie onbewust in stand houdt door je eigen gedrag? (oei, dit klinkt niet fijn, ik weet het😉)

Ik spreek vaak mensen die zeggen: ” ja, maar het is toch normaal dat je dit of dat doet, daar ben je toch verantwoordelijk voor en dat hoef ik toch niet te zeggen!” Voor jou is het normaal maar voor een ander dus niet. Dat kan je soms best teleurstellen en je blijft stiekem hopen dat de ander tóch verandert. 

We denken vaak ook dat we heel duidelijk onze grens aangeven, maar komt het wel duidelijk over dat de grens is bereikt?
De ander kan je niet veranderen maar als jijzelf anders met de situatie omgaat zul je merken dat je veel meer invloed op de situatie hebt dan dat je nu wellicht denkt. Daarom deel ik deze 4 stappen met je die je hierbij kunnen ondersteunen.

1) Zorg dat je duidelijk weet waar jouw grens ligt

Het gebeurt vaak dat iemand daar niet eens over nadenkt. En als je zelf niet precies weet waar jouw grens ligt is het ook logisch dat je dit niet duidelijk aan een ander kunt aangeven. Vraag jezelf ook eens af; wie is er verantwoordelijk voor deze situatie?

2) Vraag jezelf eens af OF en HOE je die grens aangeeft

Het kan voor jezelf namelijk heel duidelijk lijken maar niet iedereen zit op dezelfde manier in elkaar. Als je met iemand te maken hebt die heel direct is en jij via een omweg heel voorzichtig jouw grens aangeeft is de kans groot dat die persoon het niet oppikt. Terwijl jij denkt dat je heel duidelijk bent geweest.

3) Bedenk eens hoe je wilt reageren als er toch over je grens gegaan wordt

De kans is groot dat je nu in een hoekje gaat zitten zuchten dat je maar overal voor op moet draaien en voor je het weet zit je in de slachtofferrol. Maar jouw grens is belangrijk en die mag je bewaken!

4) Handhaaf je grenzen

Als je alleen je grens aangeeft en er geen gevolg aan verbindt, bijvoorbeeld door ergens mee te stoppen, neemt de ander jou niet serieus. (en jij jezelf ook niet…..)

Het is dus belangrijk dat je je eigen grenzen handhaaft (misschien is dit nog wel het moeilijkste van alles 😉) Als je dat niet doet ben je ongeloofwaardig en nodig je de ander bij wijze van spreken uit om een volgende keer weer over jouw grenzen heen te gaan.

Doorbreek het oude patroon

Alleen jijzelf kan het oude patroon doorbreken. Wat heb je daarvoor nodig?

Het is heel fijn als iemand weet dat je hier mee bezig bent en je hierin kan steunen. Het samen evalueren van bepaalde situaties kan soms heel verhelderend zijn. Het kan ook zijn dat er bepaalde dingen in je leven gebeurd zijn, of zaken die nu spelen, die het jou heel lastig maken om dit goed te kunnen aanpakken. Vaak wordt er onbewust voor gekozen om het bij het oude te laten want dat lijkt op de korte termijn vaak het beste. (Houdt er wel rekening mee dat dit je een keer opbreekt; je kunt niet eindeloos over je grenzen blijven gaan, dit heeft op langere termijn gevolgen zoals een vol hoofd, vermoeidheid, stress, depressieve klachten, pijnklachten, burnoutklachten.)

Om goed grenzen aan te kunnen geven is het ook heel belangrijk dat je weet wat je kernwaarden zijn. Het woord zegt het al; wie ben je in kern en wat zijn jouw waarden. Wat is belangrijk voor je en wat zijn jouw behoeften?

Of speelt onbewust de angst om afgewezen te worden mee?

Of ben je onbewust op zoek naar goedkeuring?

Zoals je ziet kunnen er zoveel zaken meespelen.  Ik kan je helpen om te ontrafelen waar nu precies de kern van jouw probleem zit. Stuur mij even een berichtje en dan bekijken samen wat coaching voor jou kan opleveren. En ik kan je verzekeren; er is in een paar gesprekken veel meer mogelijk dan dat je nu misschien denkt.

De ander kun je niet veranderen,
je kunt wél veranderen hoe jij met de situatie omgaat.
En dát maakt een wereld van verschil.

Je kan de video binnen enkele minuten na het opvragen bekijken.  
Het webinar geeft je veel inzichten zodat je gelijk een begin kunt maken
om weer rust in je hoofd en leven te krijgen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.