Wat chronische stress met je doet.

Gepubliceerd op 5 december 2022 om 11:38

Wat zij meemaakt is véél erger

“Mijn probleem is niet zo groot, het zijn eigenlijk maar kleine dingetjes.

Als ik het vergelijk met mijn nichtje die een ernstig ongeluk heeft meegemaakt, dan heeft zij écht een groot probleem.

Dan durf ik er niet over te beginnen dat ik het op dit moment heel moeilijk vind om alle ballen in de lucht te houden; wat zij meemaakt is veel erger”.

Marjet (niet haar echte naam) 31 jaar staat op het punt om te vertrekken en vaak komen bij de deur nog belangrijke dingen ter sprake.


We denken vaak dat de grote en ingrijpende gebeurtenissen in het leven zoals bijvoorbeeld een ongeluk, een overval, overlijden, mishandeling, aanranding, ernstige ziekte e.d. verantwoordelijk zijn voor problemen zoals stress, angsten, depressie, en burn-outklachten.

Als zoiets met iemand gebeurt, hebben we er ook begrip voor dat die persoon het moeilijk heeft. Het is immers zó ingrijpend wat hij of zij meemaakt, dat het ons logisch lijkt dat die het niet meer trekt. En die persoon heeft ook het ‘recht om te klagen’.


En dan zeggen we vaak net als Marjet, dat ons eigen probleem daarbij niet zoveel voorstelt. Eigenlijk moeten we gewoon niet zeuren maar doorgaan……


Veel mensen beseffen niet dat juist de ‘gewone alledaagse dingen’ voor veel (onbewuste) stress zorgen. Zorgen of ‘gedoe’ in het gezin, op je werk, onze veel te volle agenda, de moeite die het soms kost om overal op tijd te kunnen zijn, jezelf vaak overbodig voelen, mantelzorg en vooral dat we zoveel van onszelf ‘moeten’……
Soms hebben mensen nog maar een paar woordjes in hun hoofd: ik moet, ik moet, ik moet. Dat gaat dan de hele dag zo door. Je wordt er doodmoe van.


Zo krijg je te maken met chronische stress.

Wat chronische stress met je doet

Stress betekent dat de draaglast groter is dan de draagkracht. Chronische stress doet op de lange termijn misschien nog wel meer met ons dan een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, hoe heftig dat ook is. Je hebt het gevoel dat je niet aan de (zelfopgelegde) eisen kunt voldoen. Daardoor is ons alarmsysteem constant alert en geprikkeld is verandert er van alles in ons lichaam:

 

 • De hartslag en de bloeddruk verhogen
 • De bijnieren gaan volop stresshormonen produceren
 • Bepaalde bloedvaten verwijden en andere trekken juist samen
 • De ademhaling versnelt
 • De spieren spannen zich aan enz.

Gevolgen van chronische  stress

Allerlei processen in ons lichaam werken niet meer naar behoren. Het kan zijn dat de spijsvertering niet goed werkt, je hormoonstelsel uit balans raakt door de ontregelde aanmaak van adrenaline en cortisol, je bloedsuiker raakt ontregeld, je immuunsysteem verzwakt waardoor je weerstand tegen virussen en bacteriën verminderd.

Ik noemde zo maar een paar dingen, dit kunnen de gevolgen zijn waar je mee te maken kunt krijgen;

 • een vol en druk hoofd waardoor je gaat piekeren
 • concentratieproblemen
 • sombere gevoelens
 • angsten
 • depressieve gevoelens
 • slaapproblemen
 • burn-outklachten
 • je raakt vermoeid of uitgeput
 • je krijgt allergieën
 • je bent vaker ziek of het duurt langer om te herstellen
 • je kunt ‘medisch onverklaarbare pijnklachten’ krijgen
 • ander soort klachten

Chronische stress is schadelijk voor je lichaam

Zolang er veel chronische en ‘alledaagse stress’ in ons leven aanwezig is ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor de problemen steeds groter worden. Nu ik dit aan Marjet heb uitgelegd begrijpt ze ook dat het echt hoog tijd is om deze dingen aan te pakken.

Heb je ook last van chronische stress en wil je hier ook meer over weten? Bekijk dan het gratis webinar. Je kan de video vanaf enkele minuten na het opvragen bekijken op een moment dat het jou goed uitkomt.  Het webinar geeft je inzicht zodat je gelijk een begin kunt maken om af te rekenen met chronische stress en weer rust in je hoofd en leven te krijgen.

Of stuur mij even een berichtje en dan kijken we samen naar wat er mogelijk is om het ook voor jou allemaal wat ‘lichter’ te kunnen maken. Ik kan je verzekeren, er is veel meer mogelijk dan dat je nu denkt. 😉

 

Wat te doen bij een vol hoofd, piekeren en stress?

Met deze 5 handige tips creëer je weer rust en ruimte in je hoofd en kan je meer ontspannen leven. Je kunt de praktische tips gelijk toepassen. 

Download hier het gratis E-Book en ga meteen aan de slag! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.