Waarom je niet ontspannen kunt bankhangen.

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 11:39

Jouw Gedachten hebben invloed op hoe jij je voelt.

Heb jij jezelf weleens afgevraagd hoe het toch kan dat als je lekker rustig op de bank zit met een kopje koffie, je jezelf toch gestrest/angstig of depri voelt.

Je kunt lekker ontspannen, je zit niet in een stressvolle situatie, je hoeft niets te doen en toch voel je jezelf niet goed. Hoe kan dat toch?

Bij alles wat je denkt, wordt er een signaal van veiligheid of gevaar gegeven aan je zenuwstelsel. Gedachten hebben dus heel veel invloed op hoe jij je voelt.

Piekeren is 100% stress voor het alarmsysteem.

Bij negatieve gedachten worden er bepaalde stofjes aangemaakt die er voor zorgen dat jouw alarmsysteem (het brein en autonome zenuwstelsel) heel alert wordt. Dat komt omdat het alarmsysteem zich altijd op jouw veiligheid richt.

Best raar eigenlijk hé; er is helemaal geen gevaar, je zit gewoon lekker op de bank en tóch heb je zo’n naar gevoel. Dat komt doordat het alarmsysteem GEEN onderscheid kan maken tussen reëel gevaar en denkbeeldig gevaar; al jouw negatieve gedachten.

Piekeren is 100% stress voor het alarmsysteem.

 

Heel logisch dus, dat als je veel piekert je jezelf ook echt heel beroerd kunt voelen, want je systeem produceert stofjes waardoor je in de stressmodus komt te zitten. Het gevolg daarvan is weer, dat je lichaam reageert met klachten.

Veilige gedachten produceren positieve stofjes, de gelukshormonen.

Andersom werkt het ook; veilige gedachten produceren positieve stofjes waardoor je jezelf juist beter gaat voelen en je hele systeem in de rustmodus komt. 

Ik zeg bewust VEILIGE gedachten.

We horen vaak om ons heen dat we positief moeten denken, daar ben ik het niet mee eens. Het leven bestaat niet uit enkel positieve dingen, soms is het leven gewoon helemaal 'niet leuk'.

Bedenk dan maar eens iets positiefs...

Ons brein is gericht op veiligheid. Als je veilige gedachten bedenkt zoals bijvoorbeeld; 'dit vind ik echt niet leuk maar ik kan het wel aan' of 'dit overleef ik wel', kalmeer je het alarmsysteem waardoor je weer in de rust&herstelmodus komt.

Stop piekeren.

Wil je een UITknop voor je piekergedachten zodat je wél lekker ontspannen op de bank kunt zitten én in plaats van negatieve stofjes positieve stofjes kunt opbouwen? Klik dan hier.

Wil je meer inzicht krijgen in hoe het werkt in je hoofd zodat je jezelf beter kunt begrijpen? Klik dan hier.

Vind je het fijn als ik even met je meekijk naar wat er mogelijk is om het ook voor jou allemaal wat ‘lichter’ te kunnen maken? Klik dan hier. Ik kan je verzekeren, er is veel meer mogelijk dan dat je nu denkt. 😉


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.