Kinderen mogen meebeslissen over de behandeling.

Gepubliceerd op 30 januari 2020 om 17:34

Waarom kinderen hier "de baas" zijn.

In mijn praktijk zijn de kinderen “de baas”. En dat vinden ze super leuk!
Ze moeten niets en mogen zelf aangeven welk probleem ze willen aanpakken. Jos en Anne deden dat ook, allebei op hun eigen manier en zo hebben ze weer invloed gekregen op hun leven. Dat motiveert.
Zeker kinderen met een of meerdere problemen krijgen al zo vaak te horen wat ze moeten doen. Dat is dan wat een ander denkt wat goed is voor hem of haar. Maar soms werkt dat gewoon niet. En dat is heel frustrerend. Voor kind en ouders.

Wat heeft jouw kind nodig?

Niet iedereen is hetzelfde en iedereen heeft andere behoeften. Het is zo mooi om te zien hoe kinderen zelf met oplossingen komen aandragen. En wat een mooie ideeën ze krijgen als ze alle informatie in hun hoofd gaan ordenen en een eigen plek geven. Ik heb al zoveel mooie dingen langs zien komen.

Zoals 'Jos', 10 jaar, hij had last van een druk hoofd, sliep slecht, had weinig concentratie en piekerde van de ochtend tot aan de avond/nacht toe.

Jos heeft een UITknop voor zijn piekergedachten gemaakt; alle informatie, gedachten en plaatjes in zijn hoofd kregen een eigen plekje.

Voor elk thema (b.v. school, privé, nare dingen, leuke dingen) maakte hij een symbooltje. Bij dat symbooltje kon hij dan de desbetreffende informatie plaatsen.

En ja, als je dan zoals Jos helemaal gek van Feyenoord bent, dan komen er natuurlijk allemaal symbolen van alles wat met Feyenoord en voetballen te maken heeft. Alleen geen “losse” voetbal; “die kan alsnog door mijn hoofd gaan “stuiteren”, zei Jos. Daar heeft hij dan een mooie ballenbak voor gemaakt.

Jos heeft nu een Feyenoordhoofd, niet te koop, wel zelf te maken. Dat is toch leuk!

Nare plaatjes en geluiden waar je last van hebt.....

'Anne', 11 jaar, bedacht ook iets moois; Zij had steeds een naar geluid in haar hoofd en dat heeft ze vervangen voor iets fijns. Ze dacht even na en zei: ik zet er “stereovogels” neer want dan hoor ik ze bij allebei de oren fluiten. Dat is toch een vrolijke gezellige boel, lijkt me zo.

Kinderen (en dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen) kunnen ook leren om zelf nare plaatjes die zij in hun hoofd hebben te veranderen. Die nare plaatjes van iets wat gebeurd is, of plaatjes van iets waarvan ze denken dat dit misschien ooit gaat gebeuren, kunnen heel veel angst geven. de feiten van iets wat gebeurd is kan je natuurlijk niet veranderen maar als je het nare weghaalt en er iets anders voor in de plaats zet, heb je er geen negatieve beleving meer bij.

Dat geeft rust. En omdat ze het ZELF hebben bedacht, werkt het ook zo goed!
Daarom zijn de kinderen (en de volwassenen natuurlijk ook) de 'baas'. 

Heb jij ook last van malende gedachten, gaan ze maar door en door?

En zo werkt het ook met (nare) gedachten. Ze kunnen maar blijven malen in je hoofd, het gaat dag en nacht door. Je wordt er doodmoe van. Ook dit kan je zelf veranderen, sterker nog, jij bent de enigste die dit kan veranderen.

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen? 
Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend berichtje en ik neem contact met je op en dan kijken we samen hoe het leven ook voor jou wat 'lichter' kan worden.  Jij bent 'de baas'.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.