Kinderen zijn hier "de Baas".

Gepubliceerd op 30 januari 2020 om 17:34

Waarom kinderen hier "de baas" zijn.

Kinderen zijn hier “de baas”. En dat vinden ze fijn! 
Ze moeten niets en mogen namelijk zelf aangeven welk probleem ze willen aanpakken. Zo hebben ze een stukje regie over hun leven en juist daarom zijn ze meestal zo gemotiveerd. Zeker kinderen met een of meerdere problemen krijgen al zo vaak te horen wat ze moeten doen.  Wat een ander denkt wat goed is voor hem of haar.  Maar soms werkt dat gewoon niet.
En dat is heel frustrerend. Voor kind en ouders.


Wat heeft jouw kind nodig?

Niet iedereen is hetzelfde en iedereen heeft andere behoeften. Het is zo mooi om te zien hoe kinderen zelf met oplossingen komen aandragen. En wat een mooie ideeën ze krijgen als ze alle informatie in hun hoofd gaan ordenen en een eigen plek geven. Ik heb al zoveel mooie dingen langs zien komen.

Zoals Jos (niet zijn echte naam) 10 jaar, hij had last van een vol en druk hoofd, slecht slapen, weinig concentratie, altijd maar piekeren en hij had ook veel angstige gedachten. Jos heeft eerst alle informatie in zijn hoofd geordend.

Alle informatie en gedachten in zijn hoofd kregen een eigen plek. Voor elk thema (b.v. school, privé, nare dingen, leuke dingen) maakte hij een symbool. Bij het symbool kon hij dan de desbetreffende informatie plaatsen. 

En ja, als je dan zoals Jos helemaal gek van Feyenoord bent, dan komen er natuurlijk allemaal symbolen van alles wat met Feyenoord en voetballen te maken heeft. Alleen geen “losse” voetbal; “die kan alsnog door mijn hoofd gaan “stuiteren”, zei Jos. Daar heeft hij dan een mooie ballenbak voor gemaakt. Jos heeft nu een Feyenoordhoofd, niet te koop, wel zelf te maken. Dat is toch leuk!

Wat wordt er nog meer bedacht? Voor nare dingen wordt onder andere bedacht: Kliko, prullenbak, vuurkorf, vuurton, haard, gevangenis met groot slot, steenvergruizer, afvalhoop, papierversnipperaar, smiley, kanon, kluis.

En voor de fijne dingen wordt b.v. gekozen voor een zonnetje, hartje, bloemen, huisdier, slingers in je hoofd, strand, heideveld, "blijde kinderen", banaan, mooie vogel, taart, smiley, kerstboom.

En wat maken ze voor school? een klaslokaal, gevangenis, digibord, kaartenbak, bureautje, kastje.

Nare plaatjes en geluiden veranderen

Anne,(niet haar echte naam) 11 jaar bedacht ook iets moois;
Zij wilde een naar geluid in haar hoofd vervangen voor iets fijns. Liefst bij allebei de oren. Ze dacht even na en zei: ik zet er “stereovogels” neer. Dat is toch een vrolijke gezellige boel, lijkt me zo.

Kinderen (en dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen) kunnen ook leren om zelf nare plaatjes die zij in hun hoofd hebben te verwijderen. Die nare plaatjes van iets wat gebeurd is, of plaatjes van iets waarvan ze denken dat dit misschien ooit gaat gebeuren, kunnen heel veel angst geven. 

De feiten van iets wat gebeurd is kan je natuurlijk niet veranderen maar als je het nare weghaalt en er iets anders voor in de plaats zet, heb je er geen negatieve beleving meer bij. Dat geeft rust. En omdat ze het ZELF hebben bedacht, werkt het ook zo goed!
 Het is hun eigen strategie.

Geen last meer van malende gedachten

En zo werkt het ook met (nare) gedachten. Ze kunnen maar blijven malen in je hoofd, het gaat dag en nacht maar door. Je wordt er doodmoe van. Ook dit kan je zelf veranderen, sterker nog, jij bent de enigste die dit kan veranderen.

Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen?
Stuur mij dan even een geheel vrijblijvend  berichtje en ik neem contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.