Voel jij je ook zo onrustig?

Gepubliceerd op 8 maart 2022 om 11:24

Ontspan weer met  de 4-7-8 ademhaling

Corona is nog niet weg en we zitten alweer in een situatie die bij velen van ons zorgt voor angstgevoelens en onrust in het hoofd en lichaam. We ervaren nu in deze onzekere situatie veel stress en spanning.

Daardoor is ons orthosympathische zenuwstelsel heel actief.
Dit geeft klachten als angst, gejaagdheid, rusteloosheid e.d.  waardoor je ook weer meer gaat piekeren en moeilijker kunt slapen. En als dit zenuwstelsel actief blijft worden deze klachten in stand gehouden.

Daarom heb ik vandaag een praktische tip voor jou;
de 4-7-8 ademhaling.

Kalmeer je zenuwstelsel met behulp van je ademhaling

Deze ademtechniek heeft als doel om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Wanneer dit zenuwstelsel actief is, ervaren we een gevoel van rust en kalmte en nemen angstgevoelens af, waardoor we ook weer beter en dieper kunnen slapen. Je kunt deze oefening in alle houdingen uitvoeren.

* Adem eerst volledig uit door je mond, blaas alle lucht uit je longen

* Laat het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden rusten

* Adem daarna 4 tellen in door je neus, alsof je de geur van een bloem opsnuift

* Houd je adem 7 tellen vast

* Adem daarna 8 tellen volledig uit door je mond, alsof je een kaars uitblaast

* Herhaal deze stappen in totaal 4 keer

 

Doe deze oefening 2 x per dag, bijvoorbeeld als je ’s ochtends wakker wordt en als je gaat slapen. Vaker mag natuurlijk ook maar let wel op dat je de cyclus van 4 keer de bovenstaande stappen niet uitbreidt na b.v. 6 of 7 keer achter elkaar.
De eerste paar keer zal je misschien nog niet zoveel verschil opmerken, als je deze oefening vaker doet ga je steeds sneller een gevoel van ontspanning ervaren als je hiermee start.

Na 6 weken kun je overgaan naar een cyclus van 8 herhalingen, dit is het maximum. Dit is echt een oefening die je op de lange termijn steeds meer ontspanning gaat geven omdat het je parasympatische zenuwstelsel activeert.

Je bent dus heel gericht bezig om dit gedeelte van jouw zenuwstelsel
sterker te maken.

Je zult merken dat als je deze korte ademhalingsoefening 4 tot 6 weken hebt gedaan, je dit heel goed kunt inzetten ook bij andere stressvolle situaties. Je gaat dan direct een gevoel van kalmte ervaren en je zult merken dat dit je echt helpt. Op het internet zijn natuurlijk ook ontspanningsoefeningen te vinden die je gelijk wat rust geven voor de korte termijn en die kunnen heel fijn zijn.

Worden jouw angstklachten nu versterkt?

Het kan ook zo zijn dat je al langere tijd met angstklachten loopt. Je kunt daar in deze tijd ook echt veel meer last van hebben. Je hoort veel nare dingen over de oorlog, en ook al sluit jij je misschien wat af voor de berichtgevingen op social media, de meeste gesprekken gaan nu over de oorlog en alles wat daar mee te maken heeft. En dat zet jouw zenuwstelsel nog meer op scherp.

Blijf niet onnodig met angstklachten rondlopen

Blijf er niet mee rondlopen; het maakt het leven soms zwaarder dan dat het nodig is. Ik heb al veel mensen met angsten mogen helpen die vaak verwonderd waren dat ze in staat waren om zelf de negatieve lading van hun angsten af te halen, waardoor het leven veel ‘lichter’ voelt.

Wil je hier meer over weten? Stuur dan even een berichtje en dan kijken we samen wat er allemaal mogelijk is om het voor jou ook allemaal wat 'lichter' te kunnen maken. En ik kan je verzekeren; dat is veel meer dan je nu denkt! 

Wil jij 5 praktische tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt?
Klik op de foto hieronder

👇🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.